Laivat etävalvontaan – IoT ja anturit käyttöön

ABB on perustanut Helsingin Vuosaareen laivojen etävalvontakeskuksen (Integrated Operations Center), josta pilvipalveluiden avulla voidaan etänä valvoa kaikilla maailman merillä kulkevia aluksia. Uusi keskus on käytännön esimerkki teollista internetin hyödyntämisestä laivoissa.

ABB:n uusi Helsinkiin sijoitettu laivojen valvontakeskuksesta voi muodostaa yhteyden mihin tahansa ABB:n teknologialla varustettuun alukseen ja seurata aluksen suorituskykyä. Keskus on suorassa yhteydessä myös laivanomistajien maatoimintoihin ja tukee ongelmatilanteissa, kunnossapidon suunnittelussa ja alusten suorituskyvyn vertailussa.

Uusi keskus palvelee niin matkustaja-, rahti- kuin jäissä kulkevia aluksia. Alusten anturit ja ohjelmistot lähettävät satelliittiyhteyden kautta tietoja laitteista ja suorituskyvystä. Pilvipalveluiden kautta kerättyyn dataan yhdistetään myös manuaalisesti kerätty kunnonvalvonnan tieto.

Jalostamalla ja visualisoimalla kaikkea tätä tietomäärää laivanvarustajat yhdessä ABB:n asiantuntijoiden kanssa voivat valvoa kokonaisten laivastojen toimintaa.  Tämä vähentää odottamattomia seisokkeja sekä kalliita myöhästymisiä satamissa.

”Integrated Operations -keskuksessa voimme havaita aluksella olevat ongelmat jopa ennen kuin aluksen miehistö on niitä havainnut. Tämä on yksinkertaisesti tehokkaampi ja turvallisempi tapa tukea aluksella olevaa henkilöstöä”, sanoo ABB:n Suomen Marine and Ports -liiketoiminnan johtaja Sakari Sorsimo.

ABB:n Suomessa kehitetty Azipod-propulsiojärjestelmä on käytössä suuressa osassa nykyaikaisia risteilijöitä ja jäänmurtajia. Vuosaaren etävalvontakeskus antaa alusten omistajille paremmat mahdollisuudet hallita propulsiojärjestelmiensä toimintaa ja ylläpitoa.   Ensimmäiset Azipod-yksiköt asennettiin 25 vuotta sitten. Kaikkiaan käyttötunteja on rekisteröity yli 12 miljoonaa erittäin korkealla luotettavuudella.

Helsingin lisäksi ABB:llä on Integrated Operations -keskus myös Billingstadissa Norjassa. Näistä kahdesta keskuksesta voidaan muodostaa yhteys yli 600 alukseen. Uusia vastaavanlaisia keskuksia on suunnitteilla Aasiaan ja Yhdysvaltoihin vuoden 2016 aikana.

Helsingin Vuosaaressa ja Haminassa toimiva ABB:n Marine and Ports -liiketoimintayksikkö vastaa maailmanlaajuisesti meriteollisuuden ratkaisujen kehittämisestä ABB:llä.