Elektroniikka osaa korjata itsensä – uusi materiaali

Yhdysvaltalaisen Penn State -yliopiston tutkijaryhmän luoma sähköinen materiaali voi korjata useita toimintojansa automaattisesti, vaikka rikkoutuisi useita kertoja. Uusi materiaali voisi tulevaisuudessa parantaa esimerkiksi puettavan elektroniikkaa kestävyyttä.

Yhdysvaltalaisen Penn State yliopiston professori Qing Wang ja hänen ryhmänsä loivat uudenlaisen materiaalin, joka palauttaa kaikki tarvittavat ominaisuudet. Niitä ovat esimerkiksi mekaaninen lujuus, läpilyöntilujuus, resistiivisyys, lämmönjohtavuus ja dielektrisyys tai eristävät ominaisuudet.

Jos esimerkiksi eristemateriaalia säilyttää sähkövastuksensa korjautumisen jälkeen mutta ei lämmönjohtavuuttaan, se saattaa elektroniikan ylikuumenemisen vaaraan.

Kuva: Penn State University / Qing Wang
Kuva: Penn State University / Qing Wang

 

 

Tekniikka perustuu boorinitridisillä nanoarkeilla pinnoitettuun polymeerimuoviseen pohjamateriaaliin. Kuten grafeeni, boorinitridiset nanoarkit ovat kaksiulotteisia mutta eristäviä eivätkä johtavia.

Idea kaapattiin luonnosta. Jos esimerkiksi leikkaat haavan sormeen, verihiutaleet automaattisesti paikallistavat haavan sijainnin ja aloittavat paranemisprosessin.

Myös San Deigossa toimivan Kalifornian yliopiston tutkijat ovat yhdessä  Pittsburghin kollegoidensa kanssa kehittäneet nanomoottoreita, jotka korjaavat sähköisiä kontakteja.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tutkijoiden tiedote (LINKKI) ja video koemateriaalista (LINKKI, Youtube-video)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!