Oulu näyttää tietä älyvalaistukseen

Älykäs valaistus on yleistymässä suomalaisissa kodeissa, toimistoissa ja kaupungeissa. Oulun kaupunki on edelläkävijä älykkäässä katuvalaistuksessa. Kaupunkiin on asennettu suuri määrä ohjattavia katuvalaisimia. Älyohjauksen lisäksi kaupunki ottaa käyttöön ledivalaistusta.

Oulussa aloitettiin katuvalaistuksen energiatehokkuusprojekti vuonna 2014. Kaupunkiin on asennettu hollantilaisen Philipsin CityTouch-järjestelmä, joka ohjaa ledikatuvalaisimia.  Järjestelmä auttaa myös valopisteiden toiminnan seurannassa ja vähentää ylläpitokustannuksia.

’’Järjestelmä helpottaa kaupungin valaistuksen seurantaa. Valaistuksen ohjaus on helppoa. Esimerkiksi pimeimpään ajanjaksoon osuvan valofestivaalin ajaksi voimme muuttaa useiden keskustan valopisteiden valotasoja’’, sanoo yksikön päällikkö Jari Säkkinen Oulun Energia Urakointi Oy:sta.philipsalyohjaus

Oulun kaupungin alueella on noin 40 000 ulkovalaisinta, joista suuressa osassa on edelleen perinteinen valaistusratkaisu. Niitä odottaa päivitys uuteen tekniikkaan. Tämän vuoksi valaistuksen uusiminen kestää kahdesta kolmeen vuotta.

’’Tänä vuonna asennamme satoja CityTouch-valaisimia Oulun talousalueella’’ sanoo Oulun Energian Jari Säkkinen.

Oulun kaupunki järjestää tänä vuonna Valoa Oulu! -valofestivaalin (LINKKI) marraskuussa 18.-27. Festivaalien aikana ohjattavan valaistuksen edut tulevat esiin hyvin, koska valotasoja voidaan ohjata valaisinkohtaisesti.

Kuvat: Philips

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016