Kännykkäkehittäjille oma puhelin

Tablettitietokoneen kanssa viime kuukaudet kamppaillut suomalainen Jolla yllätti uudella kännykkämallillaan. Uusi C-malli on tarkoitettu vain Sailfish-mobiilikehittäjille ja uusi kuluttajamalli tulee vasta myöhemmin. Jolla järjestää kesäkuussa kehittäjille kokouksen Helsingissä.

Muutama viikko sitten 12 miljoonan euron jatkorahoituksen saanut Jolla ilmoitti, keskittyvän Sailfish-käyttöjärjestelmän kehittämiseen ja lisensointiin. Jollan uusi C-mallin kännykkä on tarkoitettu pelkästään mobiilisovellusten kehittäjille ja yrityksen Sailfish-kehittäjäyhteisölle. Uusi puhelin tukee Sailfish-kehityksen jatkumista.

Uusi C-malli tarjoaa myös edellismalliin nähden päivitettyä tekniikkaa. Siinä on Sailfishin kehittäjäversio 2.0 ilman ulkopuolisten yritysten lisukkeita.  Suorittimena on nyt 1,3 gigahertsin Qualcommin Snapdragonin neliytiminen versio 212.

jollaC2wwwMuista on  kaksi gigaa ja 16 gigaa flashia. Lisää saa MicroSD-paikan kautta. Puhelimessa on aiempaa mallia suurempi viiden tuuman IPS-teräväpiirtonäyttö, tarkkuus 730 x 1280 pikseliä. SIM-korttipaikkoja on kaksi, joka varsinkin Aasian suunnalla on erittäin haluttu ominaisuus.

Kamera on kahdeksan megapikseliä ledi-salamalla. Etukamera on kaksimegainen. Akku on 2500 milliampeerin litium-malli ja poikkeuksellisesti vaihdettava. Hinnaksi ilmoitetaan 169 euroa. Aiempaa kuluttajamallia ei enää 199 euron hintaan ole edes yrityksen omassa nettikaupassa.

Kaikki myytiin – kehittäjätapahtuma kesäkuussa

Kaikki yhteisöohjelmaan luvatut tuhat erikoispuhelinta myytiin nopeasti. Jolla julkisti Sailfish Community Device Program -tarjouksen eilen ja kaikki laiteet varattiin muutamissa tunneissa. Uuden C-mallin tuotanto on käynnissä ja toimitukset alkavat heinäkuussa Euroopassa Norjaa ja Sveitsiä lukuunottamatta.

Erikoispuhelin on osa Jollan eilen julkistamaa Sailfish Community Device Program -kehittäjäohjelmaa, joka on suunniteltu aktivoimaan Sailfish-yhteisön kehittäjiä ja faneja.

“Aktiivinen kehittäjä- ja faniyhteisö on aina ollut Jollan ja Sailfish OS:n ytimessä, ja haluammekin kiittää yhteisömme jäseniä jo vuosia jatkuneesta tuesta ja innokkuudesta”, kommentoi Sami Pienimäki, yksi Jollan perustajista.

Jolla C:n käyttäjät saavat laitteessa viimeisimmät Sailfish OS -päivitykset ja he voivat päästä halutessaan testaamaan tulevia beta-ohjelmistoja. Suuren suosion vuoksi yritys selvittelee keinoja laajentaa ohjelmaa edellleen.

Jollan yhteisöohjelmaan liittyneet saavat  mahdollisuuden osallistua myös Jollan asiantuntijoiden vetämiin erityisiin tukisessioihin. Heistä osa saa kutsun kesäkuussa järjestettävään International Sailfish Community Event -tapahtumaan Helsingissä. Ohjelmavuoden aikana on tarkoitus myös järjestää muita tapahtumia yhteisölle.

Päivitetty 11.46

LISÄÄ: Jollan Sailfish-kehittäjäohjelma (LINKKI), Sailfish blogi (LINKKI) ja uutinen ”Jolla sai uudenlähdön” UT 3.5.2016 (LINKKI)

TAUSTAA: Suomalaistaustainen Jolla aloitti vuonna 2011 paljolti  Nokian kuoppaaman Meego-käyttöjärjestelmän pohjalta. Jollalla on toimipisteet Helsingissä, Tampereella ja Hongkongissa.

Ensimmäiset kännykät tulivat marraskuussa 2013. Vuotta myöhemmin yritys julkisti epäonnisen Tablet -projektinsa ja kertoi lisensoivansa Sailfish OS-käyttöjärjestelmänsä Intiaan.

Jollan Sailfish on mukana intialaisessa Intex Aqua Fishin ja Salossa valmistuksen aloittaneen Turing Robotics Industries (TRI) puhelimissa. Molemmat ovat tehneet Jollan kanssa lisensointisopimuksen Sailfish OS -käyttöjärjestelmän käyttämisestä.

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!