E-paperinäyttö sai kokoa ja värejä

Kirjojen lukulaitteissa käytetystä digipaperinäytöstä on kehitetty  aiempaa suurempi 32 tuuman taipuisa versio. Näytön valmistaja E Ink on toteuttanut nyt myös värillisen  Advanced Color ePaper (ACEP) -version. Molemmat näytöt olivat viime viikolla esillä San Franciscossa järjestetyssä SID Display Week -tapahtumassa.

Piilaakson näyttötekniikan Display Week -kongressissa ensi kertaa esitelty elektroforeettinen näyttö (EPD), joka  tuottaa täysissä väreissä jokaisen pikselin ilman värisuodatinryhmää (CFA). Uusi  E Inkin ACeP saavuttaa täyden väriavaruuden, mukaan lukien kaikki kahdeksan perusväriä, käyttäen vain väripigmenttejä.

eInk_vari_paperinayttowww
Värillinen ACeP-näyttö on luettavuudelta  mustavalkoisen version tavoin  tavallisia nestekidenäyttöjä parempi.

20 tuuman kokoinen digipaperinäyttö käyttää elektroforeettista nestettä yhdessä kerroksessa. Sitä ohjataan jännitteillä, jotka ovat yhteensopivia kaupallisissa TFT-näyttöohjausten kanssa. Neste voidaan sisällyttää joko mikrokapseliin tai Microcup-rakenteisiin. Värien runsaus saavutetaan siten, että värilliset pigmentit ovat jokaisessa kuvaelementissä eikä CPA-tyyppisiä suotimia tarvita.

Näyttöä varten E Inkin tutkijat ratkaisivat ongelman, miten saada heijastava väri jokaiseen pikseliin voidaan kaupallisesti valmistaa. Muut lähestymistavat ovat käyttäneet pinottua taustalevyrakennetta, joka on monimutkainen, vaikea valmistaa ja kallis. E Inkin lähestymistavassa käytetään vain yhtä taustalevyä.

E Ink esitteli San Franciscon SID Display Week –tapahtumassa myös 32-tuuman kokoisen digipaperinäytön. Uusi näyttö on joustava ja erittäin kevyt. Sähkönkulutus on digipaperinäytön tavoin pieni. 32-tuuman Mobius-näyttö painaa 150 grammaa ja sen erottelukyky on 2650 x 1440 pikseliä 94 ppi:n tarkkuudella.

Uuden e-paperin näytön pinta voidaan taivuttaa kohteen mukaan. Näin digipaperinäyttö soveltuu esimerkiksi bussien tai junien tiedotus- ja mainostauluiksi. Vähäisen virrankulutuksen ansiosta näyttö voi ottaa käyttövirtansa jopa aurinkokennoista tai akuista.

LISÄÄ: E Ink (LINKKI, 32 tuumainen) ja (LINKKI, värillinen)

Lisää SID Display Week -uutisia ja kuvia (LINKKI, twitter #SID)

Päivitetty 9.08

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!