Vienti laski – hinnat rapautuvat edelleen

Viennin määrä ja vientihintojen lasku nopeutui maaliskuussa, kertoo Tulli. Suomen tavaraviennin arvo pieneni maaliskuussa kymmenen prosenttia viime vuodesta. Viennin arvoksi tuli 4,4 miljardia euroa.

Suomen viennissä ei ole valoa vielä nähtävissä. Sekä viennin määrän että vientihintojen lasku kiihtyi helmikuusta. Volyymi laski maaliskuussa 6,6 prosenttia ja vientihinnat 2,4 prosenttia vuoden takaisesta.

Tammi-maaliskuun yhteenlaskettu vienti kutistui seitsemän prosenttia vuoden 2015 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna. Kaikkien teollisuuden päätoimialojen vienti oli maaliskuussa alavireistä.

Ainoastaan metsäteollisuuden tuotteiden vienti säilyi edellisvuoden tasolla. Öljyjalosteiden ja muiden kemianteollisuuden tuotteiden sekä metallien vienti laski Tullin tilastojen mukaan jyrkimmin, mutta myös koneiden ja laitteiden viennin arvo väheni selvästi.

Kuljetusvälineiden vienti kääntyi jälleen laskuun helmikuun nousun jälkeen. Ryhmän tavaroista voimakoneiden ja moottoreiden vienti laski 24 prosenttia, teollisuuden erikoiskoneiden vienti prosentin ja teollisuuden yleiskoneiden vienti 15 prosenttia.

Erikoiskoneista traktoreiden, metsänhoitokoneiden ja maansiirtokoneiden vienti vahvistui, mutta paperikoneiden viennin lasku painoi ryhmää. Sähkökoneiden ja -laitteiden vienti heikkeni viisi prosenttia ja kuljetusvälineiden vienti 16 prosenttia. Henkilöautojen viennin arvo kääntyi jälleen laskuun maaliskuussa helmikuun nousun jälkeen.

Koneiden, laitteiden ja kuljetusvälineiden vienti heikkeni kokonaisuudessaan 11 prosenttia maaliskuussa. Teollisuuskoneiden ja –laitteiden vienti väheni myös 11 prosenttia. Myös tuonti laski 4,7 miljardiin euroa maaliskuussa. Yhteenlaskettu tuonti vuoden alusta laski seitsemän prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Tuonnissa sähkökoneiden ja –laitteiden ja kuljetusvälineiden tuonti nousi, mutta muiden tärkeimpien tavararyhmien tuonti aleni. Kuljetusvälineiden tuonnin kasvua selittää Ranskasta maaliskuussa tuotu lentokone. Raakaöljyn tuonnin arvo laski hieman edelliskuukautta loivemmin, mutta putosi silti erittäin jyrkästi.

Kuva: Finnvera

LISÄÄ: Tullin tilastot (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016