Kuitu tuo gigabitin nopeuden – WLAN-yhteys tökkii

Teleoperaattori DNA lanseerasi toukokuussa uuden sukupolven valokuituverkon, joka ei vaadi muutostöitä taloyhtiöiden sisäverkossa. Lähivuosina kuitu mahdollistaa usean gigan yhteydet jopa kymmeneen gigaan asti. Samalla kodeissa tarvitaan uusi tehokkaampi WLAN-yhteys.

DNA toi gigabitin nopeuden pääkaupunkiseudulle toukokuun alusta noin 300 000 kotitalouteen ja kuun lopulla Oulun alueelle ja sen ympäristökuntiin. Vuoden sisällä gigan nopeus tulee tarjolle kaikkiin DNA:n kuituverkossa oleviin yli 600 000 kotitalouteen.

Huippunopeasta kuiturunkoverkosta ei ole kovinkaan paljon hyötyä, jos rakennuksen sisäverkko on toteutettu perinteisellä puhelinjohdolla. DNA:n uudessa ratkaisussa hyödynnetään taloyhtiön sisällä samaa TV-kaapelointia, jota käytetään teräväpiirtokuvan välittämiseen TV-vastaanottimiin.

Vaihtoehtona on myös nopean Ethernet-sisäverkon hyödyntäminen, jos kiinteistössä sellainen on valmiina.

”Gigaluokan nopeuksia tarvitaan, kun kotien nettiyhteyttä käyttävien laitteiden määrä kasvaa. Kotitalouksien kaistantarve tuleekin jatkamaan kasvuaan myös tulevaisuudessa”, kertoo DNA:n viihdeliiketoiminnan johtaja Mikko Saarentaus.

Usein pullonkaula kodeissa on langaton lähiverkko eli WLAN-verkko, joka syö valtaosan nettiyhteyden nopeudesta. Gigaluokan nopeuksissa tarvitaankin uudenlainen, entistä kantavampi ja tehokkaampi modeemi, joka mahdollistaa huippunopeudet myös langattomasti.

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016