Netti on jo televisiota tärkeämpi

Soneran viidettä kertaa teettämä Koti ja tv -tutkimus rekisteröi historiallisen muutoksen: langaton verkko nousi ensimmäistä kertaa selvästi kodin viihtyvyyden kannalta tärkeimmäksi tekniseksi välineeksi ohi television.

Soneran selvitykseen vastanneista 53 prosenttia piti langatonta wifi-yhteyttä erittäin tärkeänä verrattuna televisioon (39 prosenttia). Edellisessä tutkimuksessa vuonna 2014 luvut olivat vielä tasan (wi-fi 47 ja tv 46 prosenttia).

Älypuhelin (46 % erittäin tärkeä -vastauksia) nousi tuloksissa jo television rinnalle. Älypuhelinten merkitys on kasvanut kaikkein nopeimmin (32 prosenttia v. 2014; 18 prosenttia v. 2013). Kannettava tietokone säilytti asemansa ennallaan (39 prosenttia erittäin tärkeä-vastauksia).

Verkon ja mobiililaitteiden tärkeyden kasvaessa tv-sisällöt leviävät yhä useammalle laitteelle. Nuoret ja naiset erottuivat tutkimuksessa älypuhelinten ja kannettavien tietokoneiden käyttäjinä ja liikkuvan ja joustavan katselun vauhdittajina.

Perinteiset tv-katsojat jo vähemmistönä. Silti tv-sisältöjä katsotaan edelleen suorana eniten televisiosta (vähintään kerran viikossa 85 prosenttia vastaajista), mutta television osuus on vähentynyt vuodesta 2014 kaikkien muiden tutkittujen laitteiden käytön kasvaessa.

Seuraavaksi tärkein laite suorien lähetysten katsomisessa on kannettava tietokone (18 prosenttia vastaajista vähintään viikoittain), ja eniten on kasvanut tabletin merkitys (8 prosentista 14 prosenttiin vähintään viikoittain).

Tallenteiden katselussa vallitsee sama trendi, kuitenkin niin että muiden laitteiden kuin television merkitys on suurempi suorien lähetysten katseluun verrattuna.

Tiedot käyvät ilmi Soneran viidettä kertaa teettämästä Koti ja tv -tutkimuksesta (aiemmat tutkimukset 2010, 2012, 2013 ja 2014). Tutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen internet-paneelissa 25.2.-9.3.2016 ja siihen vastasi 2041 suomalaista.

LISÄÄ: Soneran Koti ja tv -tutkimus (LINKKI, ppt-esityskalvot)

Kuva: Philips

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016