Digiosaajista tarvetta – koulutusmäärät laskussa

Taantuma näkyy myös insinöörikoulutuksessa. Kevään yhteishaussa insinöörikoulutukseen haki noin 1 500 opiskelijaa vähemmän kuin viime vuonna. Luku on jo hälyttävä, sillä Suomea uhkaa tulevaisuudessa insinööripula. Digiosaajia tullaan tarvitsemaan entistä enemmän.

Lähivuosina insinöörejä jää Suomessa paljon eläkkeelle ja jo nyt työpaikkoja on enemmän tarjolla kuin valmistuvia insinöörejä. Arvion mukaan insinöörejä valmistuu avoimiin työpaikkoihin nähden vuosittain yli 200 liian vähän.

Varman työpaikan lupauksesta huolimatta kevään yhteishaussa hakijoita oli insinöörikoulutukseen hieman alle 17 000, joka on noin 1 500 hakijaa vähemmän kuin viime keväänä. Villinä pyörineet It-alueen yt-neuvottelut eivät ole olleet kovin hyvää mainosta alalle pyrkiville. Silti Suomi tulee tarvitsemaan tulevaisuudessa entistä enemmän digiosaamisella ryyditettyjä insinöörejä.

’’Hakijamäärä on pettymys, koska odotimme selkeää nousu, sanoo oppimisjohtaja Tapani Martti Metropolia Ammattikorkeakoulusta.

Kokonaislaskusta huolimatta Metropolia Ammattikorkeakoulun koulutusohjelmiin hakijoita oli Martin mukaan viime vuotta enemmän erityisesti sähkö- ja automaatiotekniikkaan, rakennustekniikkaan sekä energia- ja ympäristötekniikkaan.

Martin mukaan kovaa vauhtia kehittyvä digitalisaatio on kasvattanut digiosaajien kysyntää myös perinteisillä insinöörialoilla.

Wärtsilän energiaratkaisuliiketoiminnan henkilöstöjohtaja Minna Blomqvist vahvistaa kehityksen.

’’Vaikka Wärtsilä edustaa raskasta teollisuutta, digitalisaatio avaa uudenlaisia mahdollisuuksia ja sen alan osaajia tarvitsemme tulevaisuudessa ehdottomasti lisää’’, Blomqvist sanoo.

Blomqvist toivoo, että erityisesti naiset innostuisivat hakemaan alalle aikaisempaa innokkaammin.

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639