Nämä älytekniikat suomalaiskoteihin

Suomalaisia kehotetaan ostamaan energiatehokkaita kodinkoneita, säätämään kodin lämpötilaa ja tarkkailemaan valojen käyttöä. Samaan aikaan sähköä säästävien uusien älyratkaisujen teknologiat ovat läpimurron kynnyksellä. Tässä kahden tutkijan visiot, millaista arkea suomalaiskodeissa tulevaisuudessa eletään.

Suomalaiskodit lämpiävät tulevaisuudessa automaattisesti asukkaiden mieltymysten mukaan. Asunnon lämpötila optimoituu sen mukaan, kuka perheenjäsenistä astuu ovesta sisään. Tämä on totta jo 5–10 vuoden kuluttua.

’’Meillä on jo valmis anturiteknologia olemassa ja pilotteja käynnissä. Kun hinnat teknologian osalta laskevat riittävästi, tämä voi olla suomalaiskodeissa arkipäivää’’, sanoo tutkimusprofessori Miimu Airaksinen Teknologian tutkimuskeskus VTT:ltä.

Tulevaisuudessa valot sammuvat automaattisesti poistuessasi huoneesta ja anturit havainnoivat ulkolämpötilaa ja sääennustetta asettaen kodin lämmitysjärjestelmän ja ilmanvaihdon juuri oikealle tasolle. Jo nyt monissa suomalaiskodeissa käytetään energiafiksuja ratkaisuja, esimerkiksi älypuhelimella ohjattavia pistorasioita, jotka ajastavat valot tai sulkevat patterin.

’’Viimeisen viiden vuoden aikana tietoisuus kodin älylaitteista on kasvanut hurjasti’’, sanoo älyratkaisujen ohjelmapäällikkö Anu Pulkkinen energiayhtiö Vattenfallilta.

Aurinkopaneelit ovat jo nyt tuttu näky monen kesämökin katolla. ’’Suomessa on ymmärretty, että pimeästä talvesta huolimatta meillä paistaa aurinko maaliskuusta eteenpäin. Aurinkopaneelit tulevat varmasti yleistymään rajoitteista huolimatta. Tämän mahdollistaa myös aurinkokennoteknologian kehitys’’, sanoo Pulkkinen.

Tällä hetkellä asuinrakennusten yleisimmät lämmitysmuodot ovat kaukolämpö, sähkö ja puu sekä uusissa pientaloissa maalämpö. Näitä tuskin kokonaan sivuutetaan tulevaisuudessakaan, mutta niiden rinnalla käytetään entistä enemmän uusiutuvia energialähteitä, kuten aurinko- ja tuulivoimaa.

Pulkkinen ennustaa myös, että niin sanottu hajautettu energiantuotanto tulee yleistymään. Muutos kohti hajautettua energiatuotantoa tulee kiihtymään erityisesti akku- ja anturiteknologian kehittymisen ansiosta.

Hänen mukaansa jokaisella tuskin tulee olemaan katollaan aurinkopaneelia, mutta paljon aurinkovoimaa tuottavat alueet voivat muodostaa omia energiaverkkoja, jonne aurinkoenergiaa tuotetaan ja josta sitä voi ostaa.

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639