15 000 akun sähkövarasto käyttöön

Helsingissä otetaan käyttöön Pohjoismaiden suurin sähkövarasto. Uudenlainen 15 000 akkua sisältävä kontti on sijoitettu  Suvilahden aurinkovoimalan viereen. Jättiakusto tulee ensin tutkimuskäyttöön.

Sähkövarasto koostuu 15 000 litium-ioni-akkukennost, joiden teho on 1,2 megawattia ja energiakapasiteetti 600 kilowattituntia.

Suvilahden sähkövarastoon voi varastoida hetkellisesti pääkaupunkiseudulla sähköä jakelevan Helen Oy:n Suvilahden (340 kWp) ja Kivikon (850 kWp) aurinkovoimaloiden sähköt.

Sähkövarasto on valmistettu Pohjois-Italiassa, ja se kuljetettiin Suomeen toukokuussa Helsinkiin. Parhaillaan tehdään viimeisiä asennuksia, ja sähkövarasto otetaan käyttöön lähiaikoina. Akusto muodostuu Toshiban litium-ioni-akkukennoista. Sähkövaraston Helenille toimitti Landis+Gyr.

’’Sähkövarasto on tulevaisuuden älykkään sähköverkon monitoimityökalu. Näemme sähkön välivarastoinnin merkittävänä joustoelementtinä, joka auttaa sovittamaan tuotantoa ja kulutusta’’, sanoo kehityspäällikkö Juha Karppinen Helenistä.

Akkukäyttöisen sähkövaraston edut ovat sen salamannopea käynnistyminen ja helppo säädettävyys. Sähkövarastojen yleistymistä hankaloittaa tällä hetkellä se, että nykyinen lainsäädäntö ei tunnista sähkön varastointia.

Nykyisen tulkinnan mukaan sähkövarasto voidaan luokitella yhtä aikaa sekä kulutukseksi että tuotannoksi, joten verot ja siirtomaksut joudutaan maksamaan sähköä ladattaessa ja tuotantomaksu sähköä purkaessa.

Ensimmäiset kolme vuotta Helen hyödyntää sähkövarastoa tutkimuskäytössä yhdessä Helen Sähköverkko Oy:n ja Fingrid Oyj:n kanssa.  Tutkimuksen tavoitteena on tarkastella ja koestaa sähkövaraston toiminnollisuutta sekä kehittää uusia, erityisesti pohjoismaisille energiamarkkinoille soveltuvia sähkön varastoinnin liiketoimintamalleja.

Tutkimushankkeen jälkeen sähkövarasto toimii osana Helenin uusiutuvaa hajautettua energiajärjestelmää. Sähkövarastoa käytetään osana Fingridin taajuusohjattua käyttö- ja häiriöreserviä. Lisäksi sitä tullaan hyödyntämään Suvilahden aurinkovoimalan tuotannon optimointiin sekä Suvilahden alueen jakeluverkon kuormitushuippujen tasoittamiseen.

Suvilahden sähkövaraston tekniikka

  • Teho: 1,2 megawattia
  • Energiakapasiteetti: 600 kWh
  • Sisältää: 15 000 litium-ioni-akkukennoa,  invertterit ja kytkentälaitteet
  • Kontin koko 12 x 2 x 2 metriä,
  • Investointikustannus noin 2 miljoonaa euroa

Kuva: Helen Oy

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639