Kiina nousi ykköseksi superkoneellaan

Kiina säilytti kärkisijan supertietokoneiden Top500-maailmanlistalla, mutta uudella, Kiinassa suunnitellulla ja valmistetulla koneella. Suomalainen CSC:n Sisu löytyy listan sijalta 69 ja Taito-superklusteri sijalta 440. Lenovolta on kuvan uusi superkone Marconi.

Maailman tehokkaimpien tietokoneiden taistoa on jo pitkään käyty Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä. Kiina on pitänyt maailmanlistan ykkössijaa hallussaan viimeiset seitsemän vuotta, mutta nyt koko Top500-listan voimasuhteet näyttävät kallistuvan Aasiaan päin.

Kiinalaisilla on tuoreimmalla listalla 167 järjestelmää, kun amerikkalaiset joutuvat tyytymään ”vain” 165 listattuun koneeseen. Uuden listaykkösen johdolla kiinalaisten koneiden laskentatehojen summa ohitti Yhdysvaltojen kapasiteetin.

Uusi ykkönen, nimeltään Sunway TaihuLight, sijaitsee Kiinan kansallisessa superlaskentakeskuksessa Wuxissa. Hulppean 93 petaflopsin tehonsa lisäksi TaihuLight on poikkeuksellinen myös siksi, että se on ensimmäinen supertietokone, jonka prosessorit ja kytkentäverkko on suunniteltu ja valmistettu Kiinassa.

Kymmenen tehokkaimman koneen joukossa on kahden kiinalaisen ja neljän yhdysvaltalaisen järjestelmän lisäksi supertietokoneet Japanista, Sveitsistä, Saksasta ja Saudi-Arabiasta.

Kymmenen kärkeen yltäneet tehokkaimmat eurooppalaiset järjestelmät ovat Sveitsin kansallisen superlaskentakeskuksen (CSCS) Piz Daint sekä Stuttgartin suurteholaskentakeskuksen (HLRS) Hazel Hen. Niistä suomalaiset tutkijat voivat  hakea laskenta-aikaa CSC:n kautta PRACE -tutkimusinfrastruktuurin kautta.

Digitalisaation myötä supertietokoneita hyödyntävä tutkimus on kiihtyvässä kasvussa. Supertietokoneet tekevät suurten tieteellisten aineistojen laskemisesta nopeampaa ja tehokkaampaa, ja raskaat tietokonesimulaatiot ovat myös vakiintumassa uusille aloille kuten biotieteisiin tai sosiologiaan.

’’Muun muassa ilmastoon, energiamuotoihin tai lääkeaineisiin liittyvä tutkimus tarvitsee käyttöönsä yhä suurempia resursseja. Tämä vaatii järjestelmien sekä saatavilla olevan laskenta- ja tallennuskapasiteetin jatkuvaa kehittämistä’’, sanoo johtaja Pekka Lehtovuori superkonekeskus CSC:ltä.

Pohjoismaista Ruotsissa on tällä hetkellä tehokkain supertietokone sekä eniten laskentakapasiteettia tutkimuskäyttöön. Suomi on hieman edellä Tanskaa, ja perää pitää Norja.

LISÄÄ: Superkoneiden Top500 (LINKKI)

Kuva: Lenovo/CInecan

Lenovon uutuus on Marconi

Kiinalainen Lenovo esittelee omaa supertietokoneosaamistaan alan suurimpiin kokoontumisiin kuuluvassa International Supercomputing Conference -tapahtumassa Frankfurtissa.  Aloituskuvassa on Lenovon Intelin ja italialaisen tieteellisen laskennan keskuksen CInecan kanssa yhdessä kehittämä Marconi-superkone.

Tekniikaltaan supertietokone hyödyntää Lenovon NeXtScale-alustaa, Intel Xeon -prosessoreita ja Intelin uutukaista Omni-Path-arkkitehtuuria. HPL-mittauksella supertietokoneen jatkuva suorituskyky on 1,72 petaflopsia.

Lenovo kertoi kehittäneensä myös Münchenin lähellä sijaitsevan Leibniz-laskentakeskuksen energiatehokkuuden parantamiseksi ratkaisun, joka hyödyntää hukkalämmön energiaa suoraan laskentakeskuksen jäähdytysvesien jäähdyttämiseen.

Lenovon uusi ratkaisu hyödyntää parhaimmillaan 70 prosenttia lämpöhukasta uudelleen, jonka ansiosta keskuksen jäähdytysjärjestelmä käyttää alle puolet siitä sähköstä, mitä tavanomainen ilmajäähdytys käyttäisi.

LISÄÄ: Lenovon superkoneuutuudet (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639