Öljy pudotti kemiaa – tutkimukseen lisää paukkuja

Kemianteollisuuden tuotantomäärät pysyivät alan järjestön mukaan ennallaan, mutta liikevaihto supistui hintojen laskun myötä. Investoinnit tutkimukseen ja tuotannon kehittämiseen ovat kuitenkin palautuneet noin miljardin vuositasolle, ja kasvu jatkuu teollisuusjärjestön mukaan myös tänä vuonna.

Heikentyneestä liikevaihdosta huolimatta suomalaisen kemianteollisuuden arvonlisäys kasvoi alkuvuonna edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta 4,8 prosenttia ja oli tammi-maaliskuussa 1,1 miljardia euroa.

Tuotannon määrä pysyi viimevuoden tasolla, mutta liikevaihto laski hintojen laskun myötä 9 prosenttia. Hinnat laskivat kaikissa päätuoteryhmissä lukuun ottamatta kumi- ja muovituotteita.

nesteair
Kuva: Neste

Kemianteollisuuden vienti laski viime vuodesta 14 prosenttia lähinnä öljyn hinnan alenemisen takia. Viennin arvo oli tammi-maaliskuussa 2,2 miljardia euroa. Öljyn lisäksi laskua oli lähes kaikissa tuoteryhmissä.

Koko kemianteollisuuden koko viennistä öljytuotteiden osuus on noin kolmannes. Raakaöljyn hinta vaikuttaa merkittävästi öljytuotteiden hintoihin, ja öljyn hinnan kääntyminen nousuun tulee pienellä viiveellä nostamaan myös Kemianteollisuuden vienti- ja liikevaihtolukuja.

Kemianteollisuus investoi Suomeen vuositasolla noin miljardi euroa ja on säilyttänyt koko 2000-luvun pääomatasonsa. Puolet investoinneista tehtiin tutkimukseen ja tuotekehitykseen. T&K-investointien osuus on kasvanut myös tasaisesti, ja niiden osuus on noin puolet kemianteollisuuden kokonaisinvestoinneista. Erioityisesti biopolttoaineiden tutkimus on Suomessa aktiivista.

LISÄÄ: Kemianteollisuuden luvut (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!