Bluetooth 5.0 hakee kasvua IoT-sovelluksista

Bluetooth- ja Wifi-tekniikat ovat käytössä mobiililaitteiden lisäksi monissa muissakin laitteissa. Tämä antaa hyvän pohjan uudelle Bluetooth 5.0:lle tavoitella suurempaa osuutta teollisuuden internetin ja esineiden internetin sovelluksista.

Bluetooth-standardia kehittävä Bluetooth SIG kertoi viime viikolla uudesta tulossa olevasta versiosta 5, ja muista myöhemmin julkaistavista, vielä keskeneräisistä parannuksista. Järjestö on kiinnostunut laajentamaan Bluetooth-standardia tulevaisuudessa IoT-ratkaisuihin.

Bluetooth 5-0 -julkistettiin virallisesti 16.6.2016. Tekniset dokumentit ovat tulossa tarjolle.
Bluetooth 5-0 -julkistettiin virallisesti 16.6.2016. Tekniset dokumentit ovat tulossa tarjolle.

”Tällä hetkellä käytössä on yli kahdeksan miljardia Bluetooth-liitännällä varustettua laitetta”, toteaa Mark Powell, Bluetooth SIG:n johtaja. Niiden perään haikaillaan myös IoT-ratkaisuja. Siksi uudessa versio 5:ssa on monia IoT-sovelluksia tukevia ominaisuuksia.

”Uuden Bluetooth 5-standardin kautta uskomme, että kolmasosa vuoteen 2020 mennessä käyttöön otetuista IoT-laitteista käyttää Bluetooth-yhteyttä’’, toteaa Powell.

Bluetooth 5:n näkyvimmät muutokset nykyiseen standardiversioon 4.2 nähden ovat nelinkertainen kantama ja kaksinkertainen siirtonopeus ilman lisääntynyttä tehonkulutusta. Käytännössä vähintään yhtä merkittävä uutuus on mahdollisuus lähettää sanomia laitteesta toiseen ilman että laitteet ensin pariutuvat nykyiseen tapaan.

Tätä ominaisuutta hyödynnetään majakoissa, jotka tyypillisesti ilmoittavat olennaisia tietoja ympäristöstään, esimerkiksi lämpötilan, ilman kosteuden ja mitä palveluja lähellä on tarjolla.

Tämä on hyödyllistä esimerkiksi turisteille ja muille vierailijoille, joilla ei ole paikallistuntemusta. Ilmoittamalla sijaintinsa majakat voivat myös suuresti helpottaa näkövammaistan yksin liikkumista jopa vieraassa ympäristössä.

LISÄÄ: Bluetooth 5.0:n uusia ominaisuuksia, uutinen (LINKKI, päivitetty) ja Bluetooth-järjestö (LINKKI).

Kuva: Suomalaisen Quupan älykiekon Bluetooth-moduuli on hyvä esimerkki tulevaisuuden esineiden internetin mahdollisuuksista.

Päivitetty 11.40

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639