Suomi tuo 3D-tulostuksen aivotutkimukseen

Suomessa kokeillaan 3D-tulostusta aivosairauksien tutkimusta varten. Projekti kuuluu osana Tekesin Terveyttä biteistä -ohjelmaan ja siinä on mukana kuusi suomalaista yritystä. Aivojen 3D-tulostusprojektia johtaa professori Jari Koistinaho A.I. Virtanen -instituutista.

Uudenlaisessa 3D-projektissa pyritään ratkaisemaan kolme aivosairauksien hoidon ja diagnostiikan kehittämisen keskeistä ongelmaa: miten ihmisen aivosairautta voidaan luotettavasti mallittaa, miten hoitoon vaikuttavat yksilölliset erot voidaan tunnistaa ja miten yksilöllinen sairastumisriski voidaan tunnistaa riittävän varhain.

Projektissa hyödynnetään ihmisen ihosoluista Kuopiossa johdettuja kantasoluja. Skitsofreniapotilaiden kantasolulinjoista valmistetaan kolmiulotteista aivokudosta, jota voidaan tulostaa useita kopioita aivosairauden kehittymisen selvittämiseksi eri tekniikoin.

Projektissa yhdistyy lääketeollisuuden, bioinformatiikan ja genetiikan, puuteollisuuden sekä laitetekniikan osaaminen molekyyli-ja kehitysbiologiaan ja kliiniseen lääketieteeseen.

Projekti käynnistyi maaliskuussa 2016 ja jatkuu syksyyn 2018 saakka. Yritys ihmisen aivojen 3D-tulostamiseen on rohkea uusi avaus, sillä vastaavaa ei ole toistaiseksi raportoitu mistään tutkimuslaboratoriosta.

Itä-Suomen yliopisto on saanut Tekesin 366 000 euron rahoituksen kolmiulotteisen biotulostuksen kehittämiseksi aivosairauksien tutkimusta varten. Projektn kokonaisbudjetiltaan 610 000 euroa.

Kuva: Suomalainen Planmeca julkisti alkuvuodesta ensimmäisen 3D-tulostimen (LINKKI)  hammaslääkäreiden avuksi. Planmeca oli mukana myös ensimmäisessä Suomen 3D-tekniikalla tehdyssä kasvojensiirrossa (LINKKI).

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639

 

Tunnisteet