VIDEO: Auringonvaloa matkiva älyvalo

Auringonvalolla on vaikutuksia ihmisen jaksamiseen. Tämän päivän toimistoratkaisut kuitenkin usein estävät auringonvalon pääsyn työtiloihin. Nyt saksalaisyritys Heavn on suunnitellut uudenlaisen työvalaisimen, joka pyrkii matkimaan keinotekoisesti auringonvalon muutoksia päivän aikana.

Toisin kuin perinteinen keinotekoinen valo, luonnollinen päivänvalo vaihtelee päivän mittaan ja tästä saksalainen startup-yritys Heavn on kehittänyt älyvalaisimen, joka pyrkii jäljittelemään auringonvalon muutoksia päivän aikana. Valaisimen kehittäjien mukaan uudenlainen ”visuaalinen kofeiini” valaistusratkaisu aktivoi kehon luonnollisen vuorokausirytmin. Kyseessä on dynaaminen valaistus, joka ottaa huomioon valon täyden spektrin.

Uusi Heavn One -valaisin on suunniteltu yhteistyössä Münchenin teknillisen ja Ludwig Maximilians ylioiston kanssa. Projektia on saanut tukea myls Euroopan unionin Exist-ohelmasta ja Saksan talous ja energiaministeriöltä.

Valaisimessa käytetään ledivaloja. Luumenmäärä on 6500. Silmien tasolla maksimiluksimäärä on noin 3000 luxia 30 senttimetrin etäisyydellä ja minimi 20-30 luxia. Värilämpötila vaihtelee välillä 2200 – 6500K

heavnwwwB

Valon määrää voi säädellä puhelinsovelluksen avulla. Ohjausohjelmisto on tulossa marraskuussa ensin Applen iPhonelle ja Android-laitteista tuetaan Google Nexus 6P ja Android 6 – puhelimia.

Myöhemmin tulee tuki myös muille Android-puhelimille. Valaisimenohjaus toimii Bluetooth Smart 4.2 -yhteyden kautta.

Valaisimen ohjausosa on pienikokoinen moduuli, joka voidaan integroida helposti muihinkin valaisimiin. Alusta soveltuu laajemminkin älytekniikkaa tukeviin valaisimiin. Saksalaisyritys pyrkiikin lisensoimaan ohjelmistoaan ja ohjausyksikköään myös muille valmistajille.

KUVAT:  Heavn / Lexip GmBH

LISÄÄ: Heavn (LINKKI) ja tuotesivu (LINKKI) ja video (LINKKI)

 

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639