Ihmeputki Suomen ja Ruotsin välille

Helsingin ja Tallinnan tunnelin lisäksi ideoidaan vieläkin futuristisempaa liikenneratkaisua.  Suomen ja Ruotsin välille haluttaisiin rakentaa uudenlainen  ihmisputki eli HyperLoop. Konsulttiyritys Ramboll tekee KPMG:n ja asianajotoimisto Setterwallsin kanssa jo alustavaa selvitystä.

Uudenlainen putkiposti eli Hyperloop on viime viikkona paljon julkisuutta saanut uusi kuljetustapa, joka käyttää suhteellisen pieniä putkessa liikkuvia kulkuneuvoja eli ”podeja”. Se hyödyntää sähköä työntövoimana ja magneettista levitaatiota voimakkaasti alipaineistetussa putkessa. Tämän ansiosta matkustusnopeus voi olla jopa 1 200 kilometriä tunnissa.

Hanketutkimuksen tulos esiteltiin Ruotsin Almedalenissa viikolla. Syksyn aikana ryhdytään tekemään varsinaista esiselvitystä. Esiselvityksen toteuttaa ahvenanmaalainen kehitysyhtiö FS Links. Tutkimuksessa selvitetään alustavat oikeudelliset, tekniset ja taloudelliset edellytykset Helsingin ja Tukholman väliselle kiinteälle yhteydelle.

Rambollin tehtävänä on määritellä sekä teknisesti että ympäristön kannalta sopiva käytävä niin maalla kuin Itämeren allakin sekä Suomen että Ruotsin puolella. Setterwalls Ruotsista hoitaa selvityksen oikeudellisen puolen.

Ruotsin KPMG vastaa hankkeessa osin yleisestä projektijohtamisesta, osin Helsinki–Tukholma -käytävän alkuperäisen liiketoimintamallin validoinnista. Ramboll selvittää putkiston fyysistä reittiä ja tarkastelee alustavia, karkeita kustannuksia. Sellaisiksi on arvioitu 500 kilometrin Ruotsi-Suomi-yhteyden osalta noin 19 miljardia euroa eli 38 miljoonaa euroa kilometriltä.

’’Kiinteä yhteys Suomen, Ahvenanmaan ja Ruotsin välillä liittää toisiinsa esimerkiksi Helsingin, Salon, Turun, Uppsalan ja Tukholman seudut. Haastavinta on tunnelin rakentaminen Itämeren alle Turusta Ahvenanmaan kautta Norrtäljeen’’, sanoo Rambollin Ruotsin liiketoimintojen kehityspäällikkö Malcolm Sjödahl .

Hyperloopin toimintaa esiteltiin Salossa viikko sitten. Tässä Ylen TV1:n uutinen 1.7.2016 Hyperloopista (LINKKI) ja KPMG:n ideapaperi (LINKKI).

MIKÄ: Hyperloop One – ’’ihmisten putkiposti’’

Hyperloop Onen taustalla on Teslan perustajan Elon Muskin ajatus yli 1 000 kilometrin tuntinopeudella kulkevasta kuljetusvälineestä putkessa, jonka sisällä ilmanpaine on erittäin alhainen.

Yrityksen toimipaikka on Kaliforniassa, ja sitä rahoittavat muutamat maailman johtavista riskirahoittajista, kuten Shervin Pishevar (sijoittaja Uberissa ja Airbnb:ssä) ja Brogan BamBrogan (aiemmin johtava teknikko SpaceX:ssä).

Hyperloop One kehittää itse teknologiaa ja tutkii samalla maailmanlaajuisesti kiinnostavia paikkoja ja hankkeita, joissa teknologiaa voitaisiin käyttää

LISÄÄ: Hyperloop (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!