Ladattavia hybridejä myytiin sähköautoja enemmän

Henkilöautojen ensirekisteröinnit nousivat kuuden ensimmäisen kuukauden aikana 14,7 prosentilla. Uusia henkilöautoja ensirekisteröitiin alkuvuonna 65 463 kappaletta. Niistä kasvussa olevia ladattavia sähköhybridimalleja myytiin 562 kappaletta. Puhtaiden sähköautojen määrä jäi vähäiseksi.

Autojen myynti on hiljalleen kivunnut viime vuoden 108 812 rekisteröityyn uuteen henkilöautoon. Tahti jatkui kuluvan vuoden kuuden kuukauden ajan. Suosituimmat henkilöautomallit olivat Skoda Octavia, Nissan Qashqai ja Volkswagen Golf. Vuonna 2015 suosituin väri oli valkoinen.

Yhä useampi hankkii Trafin mukaan vaihtoehtoisella käyttövoimalla toimivan henkilöauton. Vaihtoehtoista käyttövoimaa (hybridi, sähkö, flexifuel tai biokaasu) hyödyntäviä uusia henkilöautoja rekisteröitiin 67 prosenttia enemmän kuin edellisen vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Silti luokitukseen kuuluvia ladattavia hybridejä rekisteröidään edelleen Suomessa verrattain vähän esimerkiksi Ruotsiin verrattuna.  Ladattavien hybridien osuus ensirekisteröinneistä on Ruotsissa 2,24 prosenttia, kun Suomessa vastaava luku on 0,86.sahkoautot_3_2016

Puhtaiden sähköautojen myyntimäärä on edelleen erittäin pieni kaikkiin myytäviin autoihin verrattuna. Maaliskuussa sähköautoja oli Suomessa käytössä 697 kappaletta. Pääosa niistä olivat Nissanin ja Teslan valmistamia (taulukko).

Vaihtoehtoista käyttövoimaa hyödyntävän auton haltijat olivat Trafin mukaan keskimäärin nuorempia, mutta myös yritysten osuus rekisteröijistä on suurempi kuin bensiini- ja dieselkäyttöisten autojen kohdalla. Varsinkin sähköautoissa yritysten osuus haltijoista on merkittävä – yritykset nimittäin omistavat uusista sähköautoista yli puolet.

Ei-ladattavista sähköhybridiautoista suosituin oli Toyota Auris ja ladattavista Volvo XC90 PHEV. Sähköautoista suosituin oli Nissan Leaf. Alempana olevasta Trafin karttakuvassa nähdään hybridi- ja sähkökäyttöisten henkilöautojen ensirekisteröintien jakautuminen Suomessa.

Kartoista näkyy, että varsinkin ladattavien hybridien ja sähköautojen ensirekisteröinnit painottuvat alueille, jossa on isoja kaupunkeja. Esimerkiksi Pohjois-Suomessa Rovaniemen ja Oulun seutu erottuvat selvästi karttapohjalta alueina, joissa ensirekisteröintejä tehdään enemmän kuin lähialueilla.  Ei-ladattavia hybridiautoja rekisteröidään jo selvästi laajemmin ympäri suomea.

Kuva: Volvo

trafikartta2016