Halpakaupan katolle aurinkokennoja

Saksalainen kauppaketju Lidl aikoo olla mukana aurinkoenergian käyttöönotossa. Yritys asentaa uusimman Turun kauppansa katolle 900 aurinkopaneelia. Hollannissa ja Saksassa Lidl on  käyttänyt aurinkokennoja jo myymälöidensä katoilla.

Lidl avaa uuden myymälän Turun Länsikeskuksessa 21. heinäkuuta. Katolle asennettavat 900 aurinkopaneelia tuottavat jopa 30 prosenttia myymälän vuositasolla käyttämästä energiasta.

Paneelit tuottavat niin paljon energiaa, että vuositasolla määrä riittäisi kattamaan 84 keskimääräisen kerrostaloyksiön sähköntarpeen. Vastaavanlaisia aurinkovoimaloita ei Suomessa juuri ole, ja kokonaisteholtaan 149 kWp:n voimala on huomionarvoinen investointi Lidlille.

Länsikeskuksen myymälään asennettavat niin sanotut ohutfilmityyppiset paneelit sopivat hyvin Suomen oloihin, koska ne tuottavat energiaa myös pilvisellä säällä ja koko päivän ajan. Paneelit asennetaan itä-länsi-suuntaisesti, jolloin pystytään hyödyntämään auringon energia optimaalisesti koko päivän ajan.

Kaikki voimalan tuottama energia ohjataan Länsikeskuksen Lidlin omaan kulutukseen, ja aurinkovoimalla energiantarpeesta voidaan kattaa jopa 30 prosenttia vuositasolla. Energia käytetään tavanomaisiin myymälätoimintoihin, kuten valaistukseen sekä kylmähuoneiden ja -kalustuksen sähkönkulutukseen.

Lidl aikoo hyödyntää aurinkoenergiaa myös tulevissa myymäläprojekteissaan. Lidl aikoo kartoittaa mahdollisuuksia tuoda paneeleja jo olemassa oleviin myymälöihin.

Turun Länsikeskuksen aurinkovoimala on tarkoitus ottaa käyttöön heinä-elokuun taitteessa. Myymälän sisäänkäyntialueelle tulee näyttö, joka kertoo reaaliaikaisesti asiakkaille, kuinka paljon sähköä voimala tuottaa.

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639