Etäohjattavia minikoptereita maatiloille

Tulevaisuudessa maatalous hyödyntää teollisen internetin lisäksi myös etäohjattavia kuva- ja mittauslennokkeja. Luonnonvarakeskus (Luke) esitteli lennokkikuvausta nelikopterilla Inkoossa Kim Forsmanin maatilalla osana Opal-Life-hanketta.

Maatiloilla otetaan käyttöön tulevaisuudessa kaikki tarjolla olevat uudet teknologiat. Euroopan Unionin tukemana tutkitaan jo internetin maksimaalista hyödyntämistä, suurdatan käsittelyä ja erilaisia IoT-anturiratkaisuja maatalouden palveluksessa. Lisää Paikkatietokeskuksen tukeman Drone Finlandin sivulta (LINKKI).

luonnonvarakeskuskartta
Kameroita minikopterin kyydissä on kaksi – tavallinen RGB-kamera ja spektrometrikamera. Mitä punaisemmalta alue spektrometrikameran karttakuvassa näyttää, sitä enemmän kasvustoa siellä on. Kuva: Jaana Sorvali / Luke.

Luonnonvarakeskus esitteli viikko sitten Inkoossa pienoislennokkien käyttöä peltojen sadontuottokyvyn tutkimuksessa. Inkoossa Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus toteutti drone-ilmakuvaukset ja kertoi lentojen avulla saatavan datan käsittelystä.

Etäohjattavat kopterit ovat osa Euroopan unionin tukemaa tutkimusohjelmaa. Opal-Life on vuoden 2015 lopulla Luonnonvarakeskuksessa (Luke) alkanut hanke, jonka tavoitteena on maatalouden ilmastopäästöjen vähentäminen kestävän tehostamisen periaatetta noudattaen.

Tutkimushanketta kestää vuoteen 2020 saakka. Hankkeessa ovat mukana Luonnonvarakeskus Luken lisäksi Helsingin yliopisto, Maanmittauslaitos, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Nylands Svenska Lantbrukssällskap sekä ProAgria.

LISÄÄ: Uutinen (LINKKI), Opal-Life (LINKKI), muut lennokkiohjelmat (LINKKI) ja julkaisut (LINKKI).

Aloituskuva: Drone Finland (LINKKI), kuvituskuva.

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!