NI Week 2016: Uusi LabView, Multisim, PXI ja 5G-MIMO

National Instruments esitteli Austinissa meneillään olevassa NIweek-tapahtumassa uuden version LabView-ohjelmistostaan, selainpohjaisen Spice-simulaattorin  ja liudan PXI-mittauslaitteita. Kongressiosuuden aloitti yrityksen perustaja-toimitusjohtaja James Truchard.

Amerikkalaisyhtiölle vuosittainen NI Week on näyteikkuna, jossa esitellään uusimmat versiot yrityksen mittauslaitteista ja ohjelmistoista. Merkittävässä osassa ovat myös lukuisat yhtiön tuotteita hyödyntävät yritykset, joiden joukossa on aika ajoin ollut myös suomalaisia sovellustaloja.

Tänä vuonna tamperelainen konenäköosaaja Optofidelity oli esimerkkinä konenäköratkaisustaan (LINKKI, Faceboook). Espotel eli nykyinen Etteplan (LINKKI) oli IoT-ratkaisullaan kolmen finalistin joukossa LabViewin verkkotuotteiden äänestyksessä. Ja tietenkin mukana oli myös Pokemon Go (LINKKI) pienenä kevennyksenä.

Joka vuosi tapahtumassa esitellään myös LabView-ohjelmiston uusin versio. Useimmiten kyse on pienistä parannuksista ja havaittujen virheiden korjauksista, mutta välillä julkistetaan isompia uudistuksia.

Tämän vuoden LabView 2016:ssä uutta ovat asynkroniset siirtokanavat ”Channel Wires”, joita käyttäen on entistä helpompaa siirtää tietoja ohjelmiston sisällä prosessista toiseen. Ratkaisu yksinkertaistaa LabView-kaavioita ja selkiyttää sovellusohjelmistojen rakennetta.

Muita parannuksia LabView 2016:ssa on mahdollisuus integroida Python-kielisiä sovelluksia NI:n LabView-järjestelmään, ja tuki yli viidellesadalle uudelle mittalaitteelle, noin kymmenen tuhannen jo aiemmin tuetun mittalaitteen lisäksi.

NIweek2016PXI
Kuva: NI

Laitteistopuolella National Instrumentsin päätuotteita on modulaarinen PXI-kehikkojärjestelmä, jota on viime vuosina kehitetty erityisesti RF-tekniikan tarpeita varten. NI:tä kiinnostaa erityisesti 5G, jota varten yrityksellä on tarjota MIMO-moniantenniratkaisuja neljästä jopa 128 antenniin (LINKKI)

Tämän vuoden tärkeimpiä uutuuksia on pistoyksikkö PXIe-5840, jossa on yhden gigahertsin kaistanleveyden omaava, 6,5 gigahertsin taajuusalueelle ulottuva signaalilähetin ja vastaanotin. IBM:llä oli esillä NI-tekniikkaan perustuva IoT-alusta (LINKKI).

NIwwwkMultisimNettiTapahtumassa oli esillä myös  elektroniikkasuunnittelun Spice-simulaattori, joka toimii nettiselaimessa (kuvassa)

Selainpohjainen Multisim on tässä vaiheessa maksuton, mutta jatkossa tulee tarjolle erilaisia maksullisia versioita.

Spice-simulaattorin tavoin yrityksen Ultiboard-piirilevysuunnitteluohjelmistosta ei ainakaan vielä ole online-versiota Spice-simulaattorin tavoin.

NI osti runsas kymmenen vuotta sitten hollantilaisen Spice-simulaattorin Multisimin ja siihen liittyvän piirilevysuunnittelutyökalun Ultiboardin. Sen ohjelmistoja on tarjolla kuitenkin useista eri lähteistä. Esimerkiksi vaihtoehtona maksulliselle Ultiboardille on komponenttijakelija Mouserin (LINKKI) ilmainen koneelle ladattava Multisim Blue-ohjelmistopaketti. Siihen kuuluu rajoitettu Multisim-piirikaavio- ja simulointiohjelmisto sekä rajaton Ultiboard-piirilevysuunnittelutyökalu.

Ensi vuonna NI Week järjestetään jo ennen kesää 22.-25.5.2017 Austinissa Texasissa.

LISÄÄ: NI Week 2016 uutuuksia ja esityskalvoja (LINKKI), kuvia (LINKKI) ja videoita (LINKKI).

Kuvat: NI

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!