Nokia ja Bittium kulkivat eri suuntiin

Tietoliikenteen palvelumarkkinat siivittivät Bittiumin ensimmäisen vuosipuoliskon liikevaihdon kasvuun. Samaan aikaan isomman Nokian liikevaihto ja tulos laskivat muutaman viikon takaisen Ericssonin tulosjulkistuksen tavoin. Tietoliikenteen markkinaympäristö on entistä haastavampi.

Nokian liikevaihto ja tulos notkahtivat Ericssonin tavoin. Alcatelin kanssa Nokian toisen neljänneksen ei-IFRS-liikevaihto oli 5,7 miljardia euroa (raportoitu 5,6 miljardia euroa), kun lakennallinen viime vuoden ei-IFRS-liikevaihto olisi ollut 6,4 miljardia euroa.

Nokian yhdistetty liikevaihto laski 11 prosenttia vuoden 2016 toisella neljänneksellä vuoden 2015 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Vuoden 2016 toisen neljänneksen laimennettu ei-IFRS-osakekohtainen tulos oli 0,03 euroa (raportoitu -0,12 euroa).

Ei-IFRS-tulokset eivät sisällä Alcatel-Lucent-kauppaan ja integraatioon liittyviä kuluja, liikearvon arvonalentumiskuluja, aineettomien hyödykkeiden poistoja ja muita yrityskaupoista johtuvia hankintahinnan kohdentamiseen liittyviä eriä, uudelleenjärjestely- ja muita niihin liittyviä kuluja.

Samaan tapaan kuin Ericsson myös Nokia tavoittelee suuria vuotuisia kokonaiskustannussäästöjä. Yritys aikoo leikata vuoden 2018 tasolta 1,2 miljardia euroa toiminnoista. Leikkaukset eivät koske Nokia Technologies-yksikkö Nokia kirjasi tähän liittyen noin 600 miljoonaa euroa uudelleenjärjestely- ja muita niihin liittyviä kuluja vuoden 2016 toisella neljänneksellä.

nokia_Rajeev_Suri.
Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri

Terveysteknologiaa  ja Nokian patenttisalkkua hallinoiva Technologies-yksikön liikevaihto laski sekin 11 prosenttia vuoden 2016 toisella neljänneksellä vuoden 2015 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tosin ilman kertaluontoisia aiempien vuosien lisenssieriä Technologiesin liikevaihto olisi kasvanut noin 10 prosenttia  vuoden 2015 toiseen neljännekseen verrattuna.

Withings-kaupan vaikutuksesta Nokia Technologiesin tulee olevaa lievästi negatiivinen vuoden 2016 toisella puoliskolla. Nokian mukaan kolmannella vuosineljänneksellä pitäisi näkyä Samsungin kanssa sovittujen lisenssimaksut positiivisena kasvuna.

Patentti- ja tavaramerkkien lisensoinnin kokonaisliikevaihdon ilman kertakorvauksia (run rate) yritys arvioi kasvavan vuositasolla noin 950 miljoonaan euroon vuoden 2016 loppuun mennessä.

Nokian suurimpana  huolena on Ericssonin tavoin verkkoliikevaihton lasku. Silti Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri arvioi tiedotteessa sekä verkkoliiketoimintamme liikevaihdon, että liikevoittoprosentin paranevan hieman kolmannella neljänneksellä ja merkittävästi viimeisellä neljänneksellä verrattuna kolmanteen neljännekseen.

Seuraavan kolmanen neljänneksen tuloksen Nokia suunnittelee julkistavansa  27.10.2016 ja Capital Markets Day -tapahtuma järjestetään Barcelonassa 15.11.2016.

Bittium kasvoi muulla tuotekehityksellä

Elektrobittiniä aiemmin tunnetun Bittiumin vuoden 2016 tammi-kesäkuun palveluliiketoiminta kehittyi positiivisesti, vaikka tuotepohjainen liikevaihto oli edellisvuoteen verrattuna alhaisempi. Liikevaihto kasvoi toisella neljänneksellä 7,1 prosenttia 16,4 miljoonaan euroon.

bittiummwc
Bittium esitteli viime helmikuussa Barcelonassa LTE-turvapuhelimen.

Bittium on laittanut panoksia paljon tuotepohjaisten turvatuotteiden kehittämiseen. Palveluliiketoiminta kehittyi positiivisesti erityisesti erikoisterminaalituotteisiin liittyvien kehityspalveluiden lisääntyneen kysynnän ansiosta.  Yhtiö laittoi koko alkuvuoden aikana 3,6 miljoonaa euroa tuotekehitykseen.

Tuotepohjaisen liikevaihdon osuus liikevaihdosta oli toisella neljänneksellä 2,9 miljoonaa euroa kun viime vuonna samaan aikaan liikevaihto oli 4,3 miljoonaa euroa.  Palvelut toivat Bittiumille toisella neljänneksellä 13,3 miljoonaa kun vuosi sitten liikevaihto oli samaan aikaan 10,9 miljoonaa. Liikevoitto oli 0,8 miljoonaa euroa (1,0 miljoonaa euroa, 2Q 2015).

Huolimatta tietoliikenneasiakkaiden tuotekehityspalveluiden kysynnän laskusta, kysyntä muille tuotekehityspalveluille  kehittyi positiivisesti vuoden toisella neljänneksellä. Viranomaismarkkinoiden ja tietoturvamarkkinoiden kehitys on ollut  myös jonkin verran ennakoitua hitaampaa.

LISÄÄ: Nokian tulosjulkistus 4.8.2016 (LINKKI), Ericssonin tulosjulkistus 19.7.2016 (LINKKI) ja Bittium 4.8.2016 (LINKKI)

Päivitetty 12.38

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639