Toimiva 4G-yhteys 200 kilometrin tuntinopeudella

Ericsson ja kiskokalustoa valmistava Bombardier ovat testanneet LTE-verkkojen toimivuutta 200 kilometrin tuntivauhdissa. Laboratoriotestien tarkoituksena oli varmistaa, voitaisiinko LTE-verkon varassa käyttää raideliikenteen kulunvalvontajärjestelmiä tai tarjota nopeita verkkoyhteyksiä matkustajille.

Moderni raideliikenne vaatii tietoliikenneyhteyksiltä korkeaa tiedonsiirtokapasiteettia ja tarkkoja sijaintitietopalveluita. Ericssonin ja Bombardierin kaikkiaan 11 laboratoriotestissä simuloitiin LTE-verkon käyttöä jopa 200 kilometrin tuntinopeudessa.

Testitulokset olivat erittäin lupaavia: verkoissa saavutettiin sekä nousevalla että laskevalla siirtotiellä reilusti alle 100 millisekunnin latenssi-vasteaikoja ja kadonneiden pakettien määrä lähestyi nollaa.

Lisäksi järjestelmän toimivuuden ja turvallisuuden kannalta kriittinen verkkoliikenne saatiin priorisoitua Ericssonin laitteiston sisäänrakennettujen Quality of Service -ominaisuuksien avulla.

Tavoitteena on hyödyntää LTE-tekniikkaa raideliikenteen turvallisuutta CBTC- eli Communications-Based Traffic Control -kulunvalvontajärjestelmissä. Toimivia tietoliikenneyhteyksiä tarvitaan junissa myös langattoman verkon tarjoamiseen matkustajille, automaattisten junakuulutusten ja raidetietojen tuottamiseen sekä valvontakamerajärjestelmien ja diginäyttömainonnan hallintaan.

Raideliikenteen CBTC-järjestelmä perustuu siihen, että juniin asennetut langattomat lähetin-vastaanottimet keskustelevat jatkuvasti raiteisiin asennettujen vastinpariensa kanssa.  Silloin esimerkiksi metrojunan sijainti raideverkostossa tiedetään koko ajan täsmällisesti, mikä mahdollistaa lyhyemmät etäisyydet junien välillä, lyhyemmät vuorovälit ja turvalliset automaattiohjausratkaisut.

Ericsson esittelee syyskuussa testituloksia Bombardierin kanssa InnoTrans 2016 -messuilla Berliinissä.

LISÄÄ: Bombardier / Ericsson 4G  (LINKKI)

Kuva: Bombardier

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639