Aurinkokennot osaksi kattopeltejä – Tesla mukaan

Viisikymmentä vuotta peltikattoja valmistanut Virte on esitellyt aurinkopaneelit, jotka on integroitu osaksi kattopeltejä. Kattolevyyn tehtaalla liimatut paneelit eivät rajoita katolla liikkumista. Katto voi olla kone- tai lukkosaumattu. Myös sähköautovalmistaja Tesla on tulossa samanlaisella idealla markkinoille.

Aurinkokattoja valmistava Virte Solar Oy on suomalaisomisteinen Virte-Metalli -kattokonsernia. Yritys käyttää kalifornialaisen Miasolén CIGS-aurinkopaneeleita. Ne ovat ohuita ja taipuisia. Paneelit on tehty kupari-indium-gallium-diselenidi (CIGS) -puolijohteesta.

Kuva: Miasole
Kuva: Miasole

Aurinkopaneelien hyötysuhde on 16,5 prosenttia mikä asettuu valmistajan mukaan myynnissä olevien moni- ja yksikiteisten piipaneelien välimaastoon. Paneelien nimellisteho on 110 – 125 wattia neliömetriä kohden.

Miasolén CIGS-teknologia on Virten mukaan lisäksi hyvin tehokasta tekemään sähköä epäsuorasta valosta ja sitä Suomen olosuhteissa on hieman Keski-Eurooppaa enemmän auringonlaskun kestäessä meillä pidempään. Paneelien suojakalvo on 3M:n valmistama.

Aurinkopaneelit voidaan uuteen kattoon liimata jo tehtaalla. Peltikatteeseen liimattuna aurinkokalvot muodostavat katon kanssa harmonisen kokonaisuuden.

Kiinteänä osana kattoa niillä on valmistajan mukaan useita etuja perinteisiin teknologioihin verrattuna – tällaisia ovat muun muassa tuulikuormarasituksen poistuminen, katolla tehtävien huoltotöiden helpottuminen sekä erilaisten roskien kertymis- ja korroosio-ongelmien poistuminen.

Suomalaisyrityksen lisäksi myös sähköautovalmistaja Tesla on tulossa mukaan aurinkokennojen integroimiseen kattoelementteihin. Yritys aikoo olla yhteistyössä amerikkalaisen SolarCity-kennovalmistajan kanssa. Tuotteita voidaan odottaa jo vuoden lopulla.

Kuva: Virte Solar Oy (LINKKI) ja Miasole (LINKKI) ja MTV3-uutinen 12.8.2016 (LINKKI)  ja sen lähteenä ollut Electrek-lehden 9.8.2016 uutinen  (LINKKI).

Päivitetty Tesla-tiedoilla 12.8.2016

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!