Sonera ja Nokia testasivat 5G- ja XG-FAST-verkkoja

Video ja liikkuva kuva hallitsevat Soneran arvioiden mukaan tietoliikennettä vuoteen 2020 mennessä. Kasvavaa kapasiteettitarvetta pyritään ratkaisemaan kiinteillä yhteyksillä 5G-verkkojen lisäksi. Elisa kertoi alkuviikosta 5G-kokeilustaan ja tänään Sonera esitteli Nokian kanssa XG-FAST- ja 5G-kokeilujaan.

Tulevaisuuden verkkojen kapasiteettihaasteita ratkotaan Soneran ja Nokian mukaan sekä kiinteillä että mobiiliyhteyksillä. Yritykset  esittelevät tänään Helsingissä mobiili- ja kiinteän verkon ratkaisuja testaamalla sekä 5G-valmista verkkoa että XG-FAST-teknologiaa.

Testissä 5G-valmis verkko toteutettiin kaupallisesti saatavilla olevalla Nokian AirScale-tukiasemalla ja runkoverkkoratkaisulla. Testissä Nokian Cloud Packet Core -runkoverkkoratkaisu toteutettiin Nokian Airframe-datakeskuksella.NokiaAirscale

Sonera ja Nokia testasivat 5G-yhteyksiä 4,5 gigahertsin taajuudella käyttäen MIMO-antennitekniikka ja testissä saavutettiin 4.5 gigabitin sekuntinopeuksia. Tekniikalla saatiin aikaan huippunopea, alhaisen viiveen 5G-mobiililaajakaistayhteys, jota käytettiin Nokian OZO-virtuaalitodellisuuskameralla tehdyn materiaalin katselemiseen.

Sonera testasi tänään myös Bell Labsissa kehitettyä XG-FAST-yhteyttä. Se on kiinteän laajakaistan teknologiakonsepti, jonka avulla jo olemassa olevia kuparikaapeleita voidaan hyödyntää nopeissa laajakaistayhteyksissä uuden kaapeloinnin sijasta.

”Tulevaisuuden verkkoratkaisuissa mobiilin ja kiinteän verkon tekniikat ja niiden yhteispeli on entistäkin tärkeämpää. 5G on avainroolissa esineiden internetin ja virtuaalisen todellisuuden ratkaisuissa”, arvioi Soneran verkkoarkkitehtuurista ja kehityksestä vastaava johtaja Timo Hietalahti.

XG-FAST-teknologian avulla voidaan päästä jopa kymmenen gigabitin sekuntinopeuteen perinteisessä kuparikaapelissa hyvin lyhyillä etäisyyksillä. Se sopiikin erinomaisesti muun muassa FTTB/Fiber to the basement -projekteille.

XG-FAST-teknologian käyttö on järkevää esimerkiksi silloin kun suurelle alueelle halutaan huippunopea yhteys nopeasti ja kustannustehokkaasti hyödyntämällä jo olemassa olevia kuparikaapeleita.

TAUSTAA: Soneran emoyritys Telia Company ja Nokia solmivat heinäkuussa yhteistyösopimuksen, jonka tarkoituksena on nopeuttaa Soneran verkon kehitystä kohti 5G:tä. Yhtiöt toteuttavat yhteistyön puitteissa kokeiluja ja testejä, jotka mahdollistavat varhaisen 5G-valmiuden ja kaupallisten 5G-palveluiden tuomisen nopeasti Soneran asiakkaiden käyttöön. Soneran omaa 5G-testausta tehdään yhtiön laboratorioympäristössä.

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639