Suomalaisyritys IoT-verkkomoduuleihin

Tamperelainen Wirepas lähtee yhteistyöhön sveitsiläisen GPS-moduuleja valmistavan ubloxin kanssa. Tavoitteena on yksinkertaistaa moduulivalmistajan kanssa laaja-alaisten, hajautettujen tiedonsiirtoverkkojen käyttöönottoa teollisen internetin IoT-sovelluksissa.

Tamperelainen Wirepas on tunnettu MESH-tyyppisestä langattoman verkon protokollastaan, joka alun perin kehitettiin Tampereen teknillisessä yliopistossa.  Yrityksen Pino-niminen protokolla on saavuttanut menestystä laajan peittoalueen omaavissa MESH-verkoissa, muun muassa etäluettavien sähkömittareiden tiedonsiirrossa, esimerkiksi Norjassa.

Pino-protokollaa on myös käytetty muiden mittareiden (kaasu ja vesimittarit) langattomaan tiedonsiirtoon sekä katuvalojen ja muun ulkovalaistuksen ohjaukseen. Siksi ei ole ihme, että sveitsiläinen ublox kiinnostui tamperelaisyrityksestä. Molempien näkemys tekniikan jatkuvasta kehittämisestä on myös Wirepasin toimitusjohtaja Teppo Hemiän mukaan yhteinen.

ubloxiotWirepas ja uBlox kertoivat eilen sopimuksesta, jossa Wirepasin Pino-ohjelmistoa tarjotaan yhdessä ubloxin radiomodulien kanssa. Yhteistyössä keskitytään aluksi kyse ubloxin moduuliin Nina-B1, joka on Bluetooth Low Energy 4.2 yhteensopiva, vähän virtaa kuluttava ARM Cortex-M4-pohjainen ratkaisu.

Ubloxin Nina B1-moduulin kantama sellaisenaan on valmistajan mukaan suuruusluokkaa 350 metriä. Wirepasin Pino-protokollaan perustuva MESH-verkko voi kattaa paljonkin laajemman alueen, jossa verkon kaikki solmut eivät välttämättä tarvitse suoraa yhteyttä toisiinsa.

Myös Bluetooth-standardiin ollaan kehittämässä ihan ”virallista” MESH-verkkovaihtoehtoa, kun taas tähän mennessä Bluetooth-verkot ovat olleet tähtimäisiä.  Sveitsiläinen Ublox tunnetaan parhaiten satelliittinavigointiin käytetyistä vastaanotinmoduuleistaan. Viime vuosina yritys on laajentanut myös muihin langattomiin tekniikkoihin kuten Wifiin, Bluetoothiin ja 4G-verkkoihin.

LISÄÄ: Ubloxin Nina-B1-moduulin tekniikka (LINKKI) ja Wirepass Pino-protokolla (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639