Uusia työkaluja nopeaan piifotoniikkaan

VTT ja hollantilainen PhoeniX Software ovat kehittäneet EU:n tukemassa ACTPHAST-projektissa ohjelmistotyökaluja piifotoniikan kehitykseen.  Niillä voidaan toteuttaa helpommin nopeita tiedonsiirtoratkaisuja sekä antureita.

Piifotoniikka on yksi kuumimmista tutkimusaiheista optiikan ja fotoniikan alalla maailmalla. Uusi työkalupaketti sisältää suunnittelusääntöjä, mallikomponentteja ja simulointimalleja, jotka ovat käytettävissä dokumentteina tai osana PhoeniX Software:n suunnitteluohjelmistoa.

Suomessa VTT on yksi piifotoniikkakehityksen pioneereista – jo vuodesta 1997 alkaen. Piifotoniikan suunnittelu-, valmistus- ja testausmenetelmiä on kehitetty VTT:n mukaan tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Kehitetyt optiset piirit on kuvioitu kaupallisille piikiekoille Micronovan puhdastilassa Espoossa, missä tavoitteena on myös merkittävä kaupallinen tuotanto. Piifotoniikassa valoa ohjataan piisirun pintaan kuvioidussa optisessa piirissä.

Räätälöityjen tuotantopalveluiden lisäksi VTT tarjoaa myös edullista prototyyppikehitystä, joka perustuu aiemmin kehitettyihin valmistusprosesseihin ja kiekkoerän valmistuskustannusten jakamiseen useamman asiakkaan tai projektin kesken.

VTT:n käyttämät kolmen mikronin paksut piivalokanavat tarjoavat yhdistelmän äärimmäisen tiheää integrointia, pieniä vaimennuksia ja polarisaatioriippumattomuutta. Valon kytkemiseksi optisiin kuituihin VTT kehittää myös valokanavasiruja, joissa piikerroksen paksuus muuttuu välillä 3–12 µm.

Kuvituskuva: VTT (LINKKI, Micronovan esittelyvideo)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639