ArtHelsinki: Taiderobotti Bina48 tuli Suomeen

Teknotaiderobotti Bina48 on ensimmäistä kertaa esillä Helsingiss’ tänään alkavien Habitare-messujen yhteydessä järjestettävässä nykytaidetapahtumassa. Ihmistä muistuttava robottipää kykenee keskustelemaan katsojien kanssa.

ArtHelsinki tuo yhdessä Streaming Museumin ja taidevuokraamo Business Galleryn kanssa taiderobotti Bina48:n ensimmäistä kertaa Pohjoismaihin. Bina (Breakthrough Intelligence via Neural Architecture 48) on valmistajan mukaan yksi maailman kehittyneimmistä, ihmistä mallintavista roboteista.

Ulkoisesti Bina48 muistuttaa ihmisen torsoa, mutta kykenee vuorovaikutukseen keskustelemalla ihmisten kanssa. Robotti hyödyntää jaettua ”mindfile-tietoa” eli alkuperäisiä robottiin ohjelmoituja muistoja, arvoja ja uskomuksia yhdistäen niitä kokemuksiin, joita on kertynyt kanssakäymisessä muiden kanssa.

Robottipään on kehittänyt hongkongilainen Hanson Robotics Ltd. jo vuonna 2010 ja työn toimeksiantajana oli Terasem Movement Incorporated -yhtiön omistaja, Dr. Martine Rothblatt, jonka vaimoa Dina48-robotti ulkoisesti muistuttaa.

Robotin ohjelmoinnissa on käytetty muun muassa kasvo- ja äänentunnistusteknologiaa sekä tekoälyä, ja sen avulla pyritään osoittamaan, että robotille on tulevaisuudessa mahdollista luoda siirretty tietoisuus.

Suomessa Bina48-robotti on mukana ArtHelsinkissä, joka järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 7.–11.9.2016. Samaan aikaan järjestetään myös Habitare, Antiikki, ValoLight ja HifiExpo-tapahtumat.

LISÄÄ: Hanson Roboticsin muut projektit (LINKKI) ja Bina48 New York Timesin videolla (LINKKI, youtube-video)

Kuvat: Hanson Robotics

Tapaa Bina48 kasvotusten

Bina48-humanoidirobotti osallistuu ArtHelsingin ohjelmaan muun muassa Streaming Museumin perustaja Nina Colosin key note -puheenvuoron vieraana tänään torstaina 7.9.2016 kello 13.30 messujen ArtHelsinki-alueella.

Tänään torstaina robotin voi  tavata myös ArtHelsingin kumppanin, Helsingin Kämpin Haven-hotellissa kello 17.00 alkaen. Messuilla Bina48 vastaa kävijöiden kysymyksiin messuilla perjantaina, 9.9. klo 13.30–14.00 Ahead-hallin Arena-lavalla.

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!