IBM tuo Watson-tutkimuskeskuksen Suomeen

Tietotekniikan suuri sininen IBM perustaa Tekesin tuella digitaalisen terveydenhoidon tutkimuskeskuksen Suomeen. Yritys perustaa Watson Health Center of Excellence -tutkimuskeskuksen lisäksi Suomeen terveydenhoidon kuvantamisen osaamiskeskuksen.

IBM perustaa Suomeen osaamis- ja innovaatiokeskukset kehittämään terveydenhoidon uudenlaisia palveluja ja digitaalisia ratkaisuja sekä osaamiskeskuksen kuvantamisen tehostamiseen. Kaikkiaan lähivuosina syntyy noin 150 uutta työpaikkaa digiosaajille, terveysalalle ja tutkimukseen. IBM:n superkoneet tulevat palvelemaan suomalaista terveydenhoitoa.

”IBM:n päätös perustaa Suomeen Watson Health Center of Excellence ja ensimmäinen kansallinen kuvantamisen osaamiskeskus Yhdysvaltojen ulkopuolella on osoitus maailman eturivin osaamisestamme terveydenhoidossa ja terveysteknologiassa, sanoo Tekesin pääjohtaja Pekka Soini.

Uusien tutkimuslaitosten lisäksi Tekes ja IBM ovat tehneet yhteistyösopimuksen digitaalisen terveydenhoidon ekosysteemin kehittämisestä Suomessa. Ekosysteemi avaa Soinin mukaan merkittäviä uusia kanavia suomalaisten yritysten kansainväliselle kasvulle.

Isoja tietomassoja muokkaavaa ja niistä näkemyksiä tuottavaa IBM Watsonia käytetään terveydenhoidossa diagnosoinnin ja hoitopäätösten tukena. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS hyödyntää Watsonia muun muassa keskosten vakavien infektioiden ennakoinnissa ja aivoverenvuotojen kuvantamisessa.

Keski-Suomessa on käynnistymässä monen terveyden- ja hyvinvointialan toimijan ja yliopiston voimin IBM:n osaamista hyödyntävä hanke. Suomalaiset terveys- ja hyvinvointialan yritykset ovat myös ottamassa IBM Watsonia käyttöönsä. Esimerkiksi Noona Healthcare näkee tekoälyn hyödyntämisen mahdollisuudet syöpäoireiden varhaisessa havainnoinnissa.

Mallia muille investoijille

IBM:n investointi voi näyttää mallia myös muille yrityksille. Tekniikan akateemisten (TEK) mielestä IBM:n päätös sijoittaa uudet osaamis- ja innovaatiokeskuksensa Suomeen on vahva signaali päättäjille: osaamiseen ja suotuisaan innovaatioympäristöön kannattaa investoida.

’’Juuri tätähän Suomi nyt tarvitsee. Meidän on päästävä Nokian isojen muutosten jälkeisestä alhosta uudelleen mukaan globaaleihin valtavirtoihin ja kehityskulkuihin, arvioi TEKin yksikönjohtaja Pekka Pellinen IBM:n päätöstä sijoittaa uudet osaamis- ja innovaatiokeskuksensa Suomeen.

Iot ja tekoäly tuovat apua

Tulevaisuuden suunta on kohti  langatonta sairaalaa ja terveydenhoidon IoT-ratkaisuja. Siihen tarvitaan suomalainen digiterveyden ekosysteemi, jotta kaikki terveystieto olisi saatavissa ja analysoitavissa.

”Tekes arvioi tulevan ekosysteemin kooksi useita satoja miljoonia euroja”, sanoo hyvinvointi ja terveysalueesta vastaava kehitysjohtaja Anssi Pulkkinen Tekesistä.

Tekesin visio on tehokkaaseen terveysdatan hyödyntämiseen perustuva terveydenhoidon ekosysteemi, jossa Pulkkisen mukaan sairaalamme olisivat maailman edistyksellisimpiä tiedolla johdettuja IoT-sairaaloita. ’’Tekoäly mahdollistaa uudenlaista johtamista ja terveydenhoidon systeemien ohjaamista”, Pulkkinen sanoo.

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639