Suomalaisyhtiöltä painettava paristo IoT-ratkaisuihin

Suomalainen Enfucellin painettavat paristot soveltuvat esineiden internetin (internet of things) ratkaisuihin.   Nyt yritys hakee Invesdorin kautta rahoitusta toimintojen kasvattamiseen, myyntiin ja markkinointiin

Esineiden internetistä on povattu kolmatta teollista vallankumousta. Sen perusajatus, että mikä tahansa esine voidaan liittää nettiin ja siitä voidaan kerätä dataa, on kunnianhimoinen ja potentiaalisesti mullistava.

Esineiden yhdistäminen nettiin vaatii kuitenkin suuria määriä antureita, joihin liittyy luonteeltaan yksinkertainen mutta ratkaisuiltaan vaikeampi haaste: anturit tarvitsevat toimiakseen sähköä.

Suurimmassa osassa IoT-ratkaisuja tarvitaan kuitenkin akkuja tai paristoja. Tarvetta on myös joustaville ratkaisuille. Esimerkiksi terveydenhuollon alalla kehitetään ihoon kiinnitettäviä anturitarroja, joiden avulla ihmisten terveydentilaa voidaan valvoa etänä.

Toisaalta datan kerääminen urheilusuorituksista, esimerkiksi golfmailan kulmasta ja nopeudesta svingin aikana, vaatii kevyitä ja joustavia virtalähteitä mailaan kiinnitettävälle anturille. Siihen helsinkiläinen Enfucell aikoo iskeä.

”Oli kyseessä sitten postipakettiin, golfmailaan tai ihoon kiinnitettävä anturi, täytyy sen pariston olla kevyt, ohut ja taipuisa”, sanoo Enfucellin toimitusjohtaja Markku Elllilä.

Suomalaisyhtiön kymmenen vuoden ajan kehittämä ja patentoima painettava paristo on suunniteltu ennen kaikkea terveydenhuollon, urheilun ja logistiikan toimialojen tarpeisiin, koska näillä aloilla älyteknologian puettavuus on erityisen tärkeää, jolloin myös paristojen täytyy olla ohuita ja taipuisia.

Enfucellin teknologian kehitykseen on käytetty vuosikymmenen aikana kymmenen miljoonaa euroa, mutta nyt yritys hakee nyt  300 000–800 000 euron rahoitusta toimintansa skaalaamiseen yhdessä finanssiyritys Invesdorin kanssa.

Enfucellin toimitusjohtaja Ellilä näkee Enfucellin tarinan johtavan kohti listautumista. ”Ensiksi kaiverramme itsellemme vahvan aseman painetun elektroniikan alalla sen kasvuvaiheen aikana. Kun se on tehty, haluamme listautua ja jatkaa sijoitustarinaamme osakkeen arvon vahvalla kehityksellä ja hyvillä osingoilla.”

TAUSTAA:  Vuonna 2002 perustettu Enfucell sai alkunsa Teknillisen korkeakoulun spin-offina ja aloitti toimintansa 2005.  Yhtiö sai ensimmäisen patenteistaan vuonna 2007, teki ensimmäiset toimituksensa 2010 ja sai  ensimmäisen lisenssiasiakkaansa pian sen jälkeen. Nykyään Enfucellilla on lisenssisopimuksia Kiinassa, Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Espanjassa ja Belgiassa.

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639