Pelkkä nopea verkko ei riitä – tallennusmäärä nelinkertaistuu

Digitalisaatio muuttaa kuluttajien käyttäytymistä nopeasti. Datan määrän uskotaan nelinkertaistuvan. Lisätyn todellisuuden pelit, 360-videot ja älykkään liikenteen ratkaisut lisäävä tiedonsiirron tarvetta, mutta kasvattavat teleoperaattori Soneran mukaan myös tiedontallennusta voimakkaasti.

Uudet sovellukset kasvattavat tiedonkäsittelyn, tiedon varastoinnin ja kaistanleveyden tarvetta voimakkaasti.  Jotta palvelut voidaan tulevaisuudessa tuottaa, tarvitaan Soneran mukaan nopeamman tiedonsiirron lisäksi kasvavaa laskentakapasiteettia, skaalautuvia tallennusratkaisuja ja jatkuvasti kehittyvää infrastruktuuria.

datakeskus_Sonera
Soneran rakenteilla oleva datakeskus Helsingin Pitäjänmäkeen.

”Pelkät perinteiset mobiilisovelluksetkin alkavat viedä matkapuhelimista niin paljon tiedontallennustilaa, että osa tiedoista on pakko säilyttää pilvipalveluissa ennemmin kuin matkapuhelimen muistissa. Älykkäät autot puolestaan tuottavat pian niin paljon dataa, etteivät ne pysty enää tallentamaan autoon itseensä kaikkea sitä”, kertoo Soneran datakeskusliiketoiminnasta vastaava Pasi Sutinen.

Jotta asiakkaita pystytään palvelemaan paremmin, palvelut ja kapasiteetti täytyy viedä lähemmäs käyttäjiä.

”Tulevaisuudessa menestyjiä ovat ne, jotka hallitsevat tiedonkäsittelyn ja digitaalisen infrastruktuurin rakentamisen ja pystyvät yhdistämään nämä asiakkaalle myytäväksi kokonaisuudeksi., sanoo Sutinen.

Sonera valmistautuu datamäärien kasvuun uusimalla verkkoaan, mutta myös rakentamalla lisää datantallennuskapasiteettia. Yritys rakentaa Helsingin Pitäjänmäkeen Suomen suurinta avointa datakeskusta. Keskus aloittaa toimintansa alkuvuoden 2018 aikana.

Lähde: Sonera ja Cisco Cloud Index 2015

KUVA: VTT hyödyntää lisättyä todellisuutta. Kuva: Uusiteknologia.fi

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639