Huippunopeus opiskelijaverkkoon – 400 Gb/s

Suomen kansallinen korkeakoulu- ja tutkimusverkko Funet on kokeillut onnistuneesti verkkoyhteyksien kasvattamista huimaan 400 gigabitin siirtonopeuteen. Suomi on samalla ensimmäinen Pohjoismaa, joka on siirtänyt verkossa tietoa näin suurella tiedonsiirtonopeudella.

Tiedonsiirtokokeilu suoritettiin Funet-verkossa CSC:n Espoon ja Kajaanin konesalien välillä. Verkkotesti toteutettiin yhteistyössä Funetin runkoverkon laitevalmistajien Coriantin ja Juniper Networksin kanssa.

’’Näimme nyt ensimmäistä kertaa, miten uusimmilla tekniikoilla toteutetut yhteydet käyttäytyvät Funet-verkossa jo olemassa olevien yhteyksien rinnalla’’, kertoo Funet-verkon kehityspäällikkö Teemu Kiviniemi.

Vaikka Funetin runkoverkko päivitettiin vasta hiljattain kokonaisuudessaan 100 gigabitin nopeuteen, verkon pitkän aikavälin tulevaisuutta suunnitellaan jo nyt. Työtä tehdään yhteistyössä Funet-verkkoa käyttävien korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa.

Testijärjestely toteutettiin Funet-verkossa Coriantin ja Juniper Networksin toimittamilla laitteilla. Teknisessä toteutuksessa käytössä oli viimeisintä saatavilla olevaa tekniikkaa.

Funet-verkon testeissä käytössä olleella teknisellä ratkaisulla toteutettiin myös Helsingissä viime viikolla järjestetyn opiskelija- ja tutkimusverkkojen NORDUnet-konferenssin ulkoiset verkkoyhteydet. Tapahtuma videoitiin ja lähetettiin suorana verkon välityksellä kansainvälisesti.

Nopein reitti Kajaanista maailmalle

Pohjoinen Kajaani on Funetin lisäksi entistä lähempänä Keski-Eurooppaa kuin koskaan aikaisemmin. Kuituverkkoa operoivan Cinian Suomen runkoverkko ja suora merikaapeliyhteys ovat nopein yhteys Kajaanista maailmalle.

”Me pystymme nyt tarjoamaan alueemme yrityksille yhteyspalvelut suoraan Kajaanista Frankfurtiin ja Hampuriin. Data kulkee Kajaanista Hampuriin 20,9 millisekunnissa ja Kajaanista Frankfurtiin 26,4 millisekunnissa. sanoo Cinian runkoverkkoa hyödyntävän Herman IT:n toimitusjohtaja Jani Moilanen.

Tehokkaat tietoverkot mahdollistavat myös uusia innovaatioita esimerkiksi teollisen internetin (IoT) saralla. Tietoliikenteen viive eli latenssi on tärkeä kriteeri monille liiketoiminnan sovelluksille ja suorastaan elintärkeä esimerkiksi rahoitusalan palveluille.

Jatkuvasti kehittyvä kuituoptiikka ja laiteteknologia ovat mahdollistaneet yhteyspalveluiden lyhyet viiveet, vaikka etäisyyttä olisi tuhansiakin kilometrejä. Cinianin C-Lion1-yhteyksillä saavutetaan nopea yhteys muun muassa optisen 200 gigabitin kanavanopeuden ja optisen vahvistuksen avulla.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!