Palveluväylän lähdekoodit julkiseen jakeluun

Viron ja Suomen hyödyntämän X-Roadin keskuskomponenttien lähdekoodit on julkaistu. X-Road on Virossa kehitetty tietoturvallinen integraatioratkaisu  internetin yli tapahtuvaan tietojen vaihtoon, johon myös Suomen kansallinen palveluväylä perustuu.

Liityntäpalvelimen kautta tietolähteet ja -järjestelmät liitetään palveluväylään. Keskuskomponenttina X-Roadissa on keskuspalvelin, joka pitää sisällään tiedot kaikista palveluväylään liitetyistä liityntäpalvelimista sekä niitä käyttävistä organisaatioista.

Suomessa kansallinen palveluväylä on ollut tuotantokäytössä marraskuusta 2015 lähtien. Jo tuotantokäytön aloittamisen yhteydessä julkaistiin X-Roadin liityntäpalvelimen lähdekoodi MIT-lisenssillä.

Suomi.fi -palveluväylä on tiedonvälityskerros, jonka avulla voidaan siirtää tietoturvallisesti ja vakioidusti tietoja eri toimijoiden tietovarantojen ja palveluiden välillä.

Virolainen X-Road on osoittanut toimivuutensa. Suomi ja kehittänyt X-Road-ratkaisua yhdessä Viron kanssa vuodesta 2014 lähtien. Molempien maiden palveluväylät, Suomi.fi-palveluväylä ja Viron X-tee, hyödyntävät X-Roadia teknisenä alustana.

X-Roadin lähdekoodin avaamisen myötä kuka tahansa voi pystyttää oman X-Road-ympäristön ja jatkokehittää järjestelmää tarpeidensa mukaisesti.

Suomalainen yritys voi esimerkiksi hyödyntää X-Roadia oman tuotteensa rakentamiseen. Lisäksi kansalliseen palveluväylään liittyviä palveluita Suomessa tarjoavat yritykset voivat pystyttää oman yksityisen ympäristönsä testikäyttöön.

’’Yhteistyötä tullaan lähivuosien aikana vielä tiivistämään nykyisestä, ja samalla pyrkimyksenä on käynnistää avoimen X-Road-kehittäjäyhteisön toiminta”, sanoo Väestörekisterikeskuksen järjestelmäpäällikkö Petteri Kivimäki.

Keskuskomponenttien lähdekoodin julkaisun yhteydessä julkaistaan myös asennustyökalu, joka mahdollistaa kokonaisen X-Road-ympäristön asennuksen minuuteissa. Työkalun avulla X-Roadista kiinnostuneet organisaatiot ja yksittäiset kehittäjät voivat pystyttää oman testiympäristön helposti ja vaivattomasti.

LISÄÄ: Palveluväylän lähdekoodit (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639