Suomen vienti takkusi elokuussa – sähkölaitteet nousivat

Henkilöautot ja öljytuotteet painoivat Suomen kokonaisvientiä, joka laski elokuussa kolme prosenttia viime vuoteen nähden. Tullin ennakkotilaston mukaan viennin arvo oli elokuussa 3,9 miljardia euroa. Positiivista oli sähkötekniikan tuotteiden  huomattava viennin kasvu elokuussa.

Suomen vienti on edelleen miinuksella, sillä tammi-elokuun yhteenlaskettu vienti osoittaa kuuden prosentin miinusta viime vuoteen verrattuna. Suurin syy on Uudenkaupungin autotehtaan tuotantomuutokset ja öljyn hinnanlasku.

Silti muitakin laskijoita oli . Onneksi loivempaa viennin arvon lasku oli metsäteollisuuden tuotteiden sekä teollisuuden koneiden ja laitteiden kohdalla. Sähköteknisten koneiden ja laitteiden vienti kasvoi huomattavasti elokuussa.

Heiveröisempää kasvua kirjattiin kojeiden ja mittareiden sekä teräsvalmisteiden kohdalle. Muista metallituotteista myös nikkelin ja alumiinin vienti kasvoi.

Tuonnissa raakaöljyn ja öljyjalosteiden tuonnin arvo laski, mutta lähes kaikkien muiden arvoltaan huomattavien tavararyhmien tuonti kasvoi. Metallien tuonnin nousu oli nopeinta, mutta myös koneiden ja laitteiden sekä kuljetusvälineiden tuontiin tilastoitiin kasvua.

Tullin tilastojen mukaan myös kännyköitä ja tukiasemia tuodaan Kiinasta entistä enemmän. Viime vuonna niitä tuotiin Suomeen esimerkiksi 18 prosenttia enemmän noin 642 miljoonalla eurolla ja tammi-kesäkuussa kasvua tuli 13 prosenttia aiempaa enemmän.

Tammi-kesäkuussa kännyköiden ja matkapuhelinlaitteiden tuonti nousi  viisi  prosenttiaja oli  arvoltaan  272 miljoonaa  euroa. Pääosa tuonnin kasvusta tulee Huawein hyvästä menekistä, mutta muutkin kännykkävalmistajat kuten Apple tekevät tuotteensa Kiinassa.

Tietotekniikkaa tuotiin tammi-kesäkuussa saman verran kuin aiemminkin eli 232 miljoonalla eurolla.

Kiina oli koko kauppavaihdolla mitattuna Suomen viidenneksi suurin kauppakumppanina tammi-kesäkuussa Alankomaiden jälkeen ja Yhdysvaltojen edellä.

Tuontimaista Kiina oli suuruusjärjestyksessä neljäs ja vientimaista kuudes. Vienti Yhdysvaltoihin väheni alkuvuonna seitsemän prosenttia ja vienti Alankomaihin kymmenen prosenttia. Kiinan vastaava luku oli miinus neljä prosenttia.

LISÄÄ: Suomen vienti ja tuonti 1-7/2016 (LINKKI, pdf) ja 1-8/2016 (LINKKI, pdf) ja Suomen ulkomaankauppa Kiinan kanssa (Kiina, tilastot 2006-2016/6, pdf).

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639