Nokia ja Sonera kokeilivat 4G-NB-IoT-teknologiaa

Nokia ja Sonera ovat testanneet kaupallisessa kännykkäverkossa uutta esineiden internetin tarpeisiin muokattua 4G-verkkoteknologiaa. Narrow Band IoT-teknologia (NB-IoT) on standardoitu tänä vuonna, ja sitä tullaan jatkossa käyttämään laajasti uusien IoT-laitteiden ja -palveluiden käyttöönotossa erityisesti kiinteistönhuollossa.

Uudenlaisen NB-IoT-verkkotekniikan avulla voidaan kytkeä luotettavasti 4G-verkkoon erittäin suuri määrä laitteita, jotka lähettävät esimerkiksi lämpötilaan, paikkatietoon tai vikatilanteisiin liittyvää dataa. Tällaisia laitteita käytetään esimerkiksi kiinteistönhuollossa esimerkiksi veden kulutuksen mittaamiseen tai piilevän kosteusvaurion huomaamiseen.

Laitteet voivat sijaita lähes missä tahansa, kuten talon rakenteiden sisällä, koska niiden kuuluvuutta pystytään uuden teknologian avulla parantamaan huomattavasti. Laitteiden energiankulutus on huomattavasti aikaisempaa pienempi, kun akut voivat kestää jopa kymmenen vuotta.

NB-IoT-teknologia täydentää operaattorien jo olemassa olevia mobiiliverkkoja, ja kaikki merkittävät verkko-, komponentti- ja laitevalmistajat tukevat standardia. Sonera kehittää NB-IoT-palveluita yhdessä kumppanien kanssa.

’’NB-IoT-teknologiassa onkin huomattavia etuja; ratkaisu on edullinen, kestävä ja myös teknisesti simppelimpi kuin aiemmat vastaavat ratkaisut, joten sen avulla voidaan luoda erittäin kannattavaa liiketoimintaa’’, sanoo Soneran teknologiajohtaja Jari Collin.

Yksi Soneran kumppaneista on Asan Security, joka on suomalainen verkkopohjaisten videoratkaisujen kehittäjä. Asan Security on toteuttanut ratkaisuja laivoille, parkkihalleihin ja etävalvontaan esimerkiksi Anvialle ja Q-Parkille.  NB-IoT voi rikastaa Asan Securityn tuotetta antureilleja näin esimerkiksi lisätä älyä relevanttien kameroiden tunnistamisessa ja hyödyntämisessä.

Testissä mitattiin lämpötilaa, kosteutta ja ilmanpainetta

Ensimmäisenä Suomessa toteutettu testi tehtiin Helsingissä jo lokakuun alussa. Testissä lähetettiin lämpötilaan, kosteuteen ja ilmanpaineeseen liittyvää sensoridataa NB-IoT-laitteella hyödyntäen Soneran 4G-verkkoa 800 megahertsin taajuudella.

Testi toteutettiin kaupallisesti saatavilla olevalla Nokia Flexi Multiradio 10 -tukiasemalla, joka tukee NB-IoT-teknologiaa. Testauksessa todennettiin myös NB-IoT-teknologian toimivuus roaming-yhteyksillä ensimmäisenä maailmassa. Operaattoreiden vakiintuneiden roaming-verkostojen ansiosta saadaan yhteys IoT-laitteisiin ympäri maailman.

”Nokian ja Soneran toteuttama testi on osoitus yhtiöiden aktiivisesta roolista esineiden internetin ekosysteemin synnyttämisessä ja siihen liittyvien valtavien mahdollisuuksien hyödyntämisessä”, arvioi Nokian Mobile Networks -liiketoimintaryhmän radioverkkojen myyntijohtaja Ari Kynäslahti.

IoT-ratkaisuista puhutaan lisää huomenna Soneran torstaina Helsingissä järjestettävässä Digitalist IoT Forumissa.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639