Kaikkia ei vieläkään teräväpiirtokuva kiinnosta

Teräväpiirtotelevisiot yleistyvät hitaasti antenniverkkotalouksissa, kertoo Viestintäviraston uusin selvitys. Vasta 39 prosentilla antenniverkon kotitalouksista oli HD-televisio tai -digiboksi. Toukokuussa vastaava osuus oli 37 prosenttia. Kokonaan DVB-T2:een siirrytään maaliskuuhun 2020 mennessä.

Kaikista TV-talouksista 67 prosentilla oli sentään ainakin yksi vastaanotin, jolla teräväpiirtolähetysten vastaanottaminen on mahdollista. Tähän sisältyvät niin kaapeli-, antenni-, satelliitti- kuin IPTV-vastaanottokin.

t2_penetraatio_102016Television antenniverkossa siirrytään kokonaan DVB-T2-lähetystekniikkaan 31.3.2020. Uusi lähetystekniikka mahdollistaa teräväpiirto-ohjelmistojen tarjonnan tai vaihtoehtoisesti useampien perustasoisten kanavien lähettämisen. Maksu-tv-kanavat siirtyvät DVB-T2-lähetyksiin jo aiemmin.

Uuden lähetystekniikan mukaisten ohjelmistojen katselu edellyttää kuluttajilta DVB-T2-virittimellä varustettua televisiota tai digiboksia. Ongelma on, että vähittäismyyntiliikkeissä on edelleen myynnissä kuluttajille antenniverkkoon tarkoitettuja televisioita, joista DVB-T2-viritin puuttuu.

Kaupan myyntitilastoja laativan GfK:n mukaan elokuussa myydyistä televisiovastaanottimista kymmenen prosentista ja digibokseista kahdesta prosentista puuttui DVB-T2-viritin. Myyjien velvollisuus on kertoa myyntitilanteessa, voiko vastaanottimella katsoa tv-lähetyksiä myös lähetystekniikan muutoksen jälkeen.

Antenna Ready HD -merkintä kertoo, että vastaanotin on testattu Suomessa ja että sillä voi katsoa antenniverkon televisiolähetyksiä niin perus- kuin teräväpiirtotasoisena.

LISÄÄ: Luettelo testatuista vastaanottimista (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!