Vaasassa pilotoitiin älyverkon vianpaikannusta

ABB pilotoi maasulkuvikoja paikantavan mittaustekniikan luotettavuutta Vaasan Sundomin sähköverkossa. Muuntamoihin asennettu uudenlainen vikojen paikannuslaite tarjoaa tarkkaa tietoa verkon toiminvarmuuden parantamiseen.

Anvian kanssa toteutettu tietoliikenneratkaisu mahdollisti reaaliaikaisen mittaustiedon keräämisen ja tallentamisen samanaikaisesti eri puolilta pilottiverkkoaluetta. Mittaustietoa syntyi valtava määrä, 100 megabittiä sekunnissa.

ABB:n, Anvian, Vaasan Sähkö -konsernin ja Vaasan yliopiston älyverkkopilotti tuotti vianpaikannuslaitteen lisäksi paljon muutakin arvokasta tutkimustietoa, muun muassa tuuli- ja aurinkoenergian tuomista haasteista verkon hallintaan. Vaasan yliopisto ja Vaasan Sähköverkko tekivät yhdessä selvityksen verkon luotettavuuden kustannustehokkaasta parantamisesta automaation avulla.

Sundomin älykkään sähköverkon pilottialue, Sundom Smart Grid, koostuu sähköasemasta, neljästä älykkäästä jakelumuuntamosta ja verkkokatkaisijasta.  Älykkäät jakelumuuntamot sisältävät automaation, joka mahdollistaa perinteisen etäohjauksen lisäksi vianpaikannuksen, vikaraportoinnin, tarkat sähkön laadun mittaukset ja muuntajan lämpötilamittauksen.

Pilottiprojekti on päättynyt, mutta asennetut laitteet tarjoavat Sundomin kylässä edelleen toimivan testiympäristön, jossa tutkimustyö voi jatkua jossakin muodossa. Älyverkosta kerättävää dataa käyttävät ainakin Vaasan yliopisto ja ABB:n tutkimuslaboratoriot.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639