Livelähetys: Terveysteknologian muoto ja vienti puhuttivat

Suomalainen terveysteknologia tarjoaa mahdollisuuden kansainvälisiin menestystarinoihin, arvioivat Team Finlandin ensimmäisessä videolivelähetyksessä mukana olleet teknologiaviennin asiantuntijat. Tulossa on kaikkiaan kymmenen vastaava eri alueen live-videoseminaaria.

Team Finlandin ensimmäisessä lvelähetyksessä käsiteltiin suomalaista terveysteknologiaa, sen rahoitus- ja tukijärjestelmiä ja lukuisia syitä luoda kansainvälisiä menestystarinoita. Team Finlandin projektin taustalla on Finpro, Finnvera ja Tekes.

Ensimmäisen livelähetyksen keskustelijoina olivat hammaslääketieteen laitteistoja valmistavan Planmecan hallinto- ja kehitysjohtaja Veli Mäkelä, Method Putkiston kehittäjä ja kouluttaja Marja PutkistoNora Kaarela Finprosta, Eeva-Maija Pietikäinen Finnverasta ja Tekesin Terveyttä biteistä -ohjelman päällikkö Kari Kataja.

Livekeskustelussa nostettiin esille esimerkiksi, että teknologian ohella vientiin tarvitaan hyvää muotoilua, joka ei tarkoita ainoastaan estetiikkaa vaan myös toimivuutta. ’’Hyvin muotoiltu ja ergonominen potilastuoli, jossa ihminen on rentoutunut mahdollistaa sen, että hammaslääkäri voi tehdä työnsä tarkoituksenmukaisesti’’, havainnollisti Planmecan hallinto- ja kehitysjohtaja Veli Mäkelä.

Planmeca on yksi maailman johtavista hammashoitolaitteiden valmistajista, jonka tuotteita viedään yli 120 maahan. Vientiin menee 98 prosenttia tuotannosta. Yritys saavutti alkuvuodesta erityistä tunnettuutta, kun yhtiön tekemän 3D-mallinnuksen avulla toteutettiin Pohjoismaiden ensimmäinen kasvojensiirto.

Terveysteknologia on laajemminkin yksi lupaavimmista aloista Suomessa. ’’Meillä on Suomessa etulyöntiasema muihin maihin nähden, joka perustuu koulutukseen, tutkimukseen ja hyvään terveydenhuoltojärjestelmäämme’’, sanoi tilaisuudessa Terveyttä biteistä -ohjelman päällikkö Kari Kataja Tekesistä.

Katajan mukaan mukaansa Tekes astuu kuvaan, kun ensiksi on hyvä tuote, lupaava tiimi sekä kyky ja halu kansainvälistyä. ”Kun yritys ottaa riskin, me jaamme riskin sen kanssa”, Kataja vakuutti.

Iltapäivän live-keskustelussa tutustuttiin Commit Oy:n tarinaan. Vuonna 1989 perustettu ohjelmistoyritys kehittää ratkaisuja terveydenhuollon organisaatioille. Kansainvälistymisen askelmerkkeihin opastivat Commitin toimitusjohtaja Markku Myllylä. Lisäksi tutkailtiin terveysalan ja erikoistuneiden softien yleisiä näkymiä.

Team Finlandia edustivat Tekesin Kari Katajan lisäksi Finnveran rahoituspäällikkö Laura Strandberg sekä Digital Hospitals -kasvuohjelman ohjelmajohtaja Eero Toivainen Finprosta.

Tänään toteutetun terveysteknologian lisäksi vastaavia livelähetyksiä on tulossa verkkoon lisää. Esimerkiksi marraskuussa 29. puhujina ovat Kimmo Aura, Pekka Sivonen, Risto Vuohelainen, Jani Tuominen, Niko Frilander aiheena, miten biteistä rakennetaan menestystarinoita. Pitää vain toivoa, että lähetykset tulevat jälkikäteen katsottaviksi esimerkiksi TeamFinlandin Youtube-kanavalle (LINKKI).

LISÄÄ: Tiimit tavattavissa (LINKKI) ja twitter #tiimittavattavissa.