Pienoiskoptereilla parempia 5G-verkkoja

Aalto-yliopiston tutkijatohtori Vasilii Semkin on kokeillut Aallon ja Tampereen teknillisen korkeakoulun tutkimusryhmien kanssa pienoiskoptereita tulevaisuuden radioverkkojen suunnitteluun. Koptereilla saatuja ilmakuvia voidaan hyödyntää radioantennien ja -linkkien suunnittelussa.

Ilmakuvia ja fotogrammetriaa yhdistämällä syntyy tarkka 3D-malli, joka parantaa radioaaltojen etenemistä millimetriaaltotaajuuksilla. 3D-malleja voidaan käyttää suunniteltaessa radioantenneja ja -linkkejä kaupunkiympäristöihin.

”Kaupunkiympäristössä suoritetut mittaustulokset ja simulaatiot osoittavat, että yksityiskohtaisista 3D-malleista on hyötyä verkon suunnittelussa millimetriaaltotaajuuksilla”, arvioi Aalto-yliopiston tutkijatohtori Vasilii Semkin.

Fotogrammetria on tekniikka, jossa 3D-objekteja voidaan muodostaa kahdesta tai useammasta valokuvasta. Tutkijat kokeilivat nykyisin yleisesti käytössä olevan yksinkertaisen mallinnuksen eroja fotogrammetrialla tehtyyn mallinnukseen.

”Käyttämällämme tekniikalla ympäristön 3D-mallinnus on huomattavasti aikaisempaa yksityiskohtaisempi ja mahdollistaa kustannustehokkaamman suunnittelun. Radiolinkkejä on mahdollista suunnitella kartoitettavassa ympäristössä tasaisemmin kaikkialle, ja suunnittelijoiden on helpompi päättää, miten tukiasemat tulisi sijoittaa optimaalisesti ympäristössä”, Semkin sanoo.

LISÄÄ: Video (LINKKI) ja IEEE Xplore Document-artikkeli (LINKKI).

Kuva: Tutkijat yhdistivät kauko-ohjattavan kopterin ottamat ilmakuvat ja fotogrammetrian tekniikan ja saivat luotua erittäin yksityiskohtaisia 3D-malleja kaupunkiympäristöstä. Kuva: Aalto-yliopisto/Vasilii Semkin.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639