Suomi kehittämään etäohjattavia laivoja – VTT ja Rolls-Royce mukaan

Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Rolls-Royce alkavat yhteistyössä suunnitella, kehittää ja testata ensimmäisen sukupolven etäohjattavia ja autonomisia laivoja. Yhteistyössä yhdistyy organisaatioiden viimeisin huipputeknologia, jonka lopputuloksena on suunnitella myös kaupallinen alusmalli.

Brittilähtöinen Rolls-Royce on ollut edelläkävijä miehittämättömien ja autonomisten laivojen kehittämisessä. Sen ensimmäiset kaupalliset etäohjatut laivat ovat luvassa tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Rolls-Royce soveltaa hankkeessa sen muilla liiketoiminta-alueilla kehitettyä teknologiaa, osaamista ja kokemusta.
VTT tuo yhteistyöhön erityisosaamista automaattisten laivojen simulaatioista ja vaativien olosuhteiden turvallisuuskriittisten ja monimutkaisten järjestelmien hallinnasta sekä kehittämisestä, kuten ydinturvallisuuteen liittyvistä seikoista.
”Yhteistyö VTT:n kanssa auttaa meitä arvioimaan etäohjattavien ja autonomisten laivojen suorituskykyä, jossa hyödynnämme sekä perinteisiä mallikokeita että digitaalista simulointia. Nämä auttavat meitä kehittämään toiminnallisia, turvallisia ja luotettavia prototyyppejä, kertoo Rolls-Roycen Karno Tenovuo.
VTT tulee tekemään myös hankkeessa käytännön malli- ja hinauskokeita. Näihin yhdistetään digitaalisia ratkaisuja, joissa hyödynnetään muun muassa data-analytiikkaa ja visualisointeja. Käytännön kenttätutkimuksilla selvitetään myös inhimillinen käyttäjäkokemus, jota hyödynnetään turvallisuus- ja laivasuunnittelussa.
”Pääsemme hyödyntämään teollista internetiä käytännön toteutuksissa. Se mahdollistaa jatkossa uusien ratkaisujen kehittämisen myös muilla sovellusalueilla”, sanoo VTT:n liiketoiminta-alueen johtaja Erja Turunen.
Etäohjattavat laivat ovat Rolls-Roycen Tenovuon mukaan Rolls-Royce Marinen keskeinen kehityshanke. Yhteistyö om VTT:n kanssa on luonteva jatko UXUS (User Experience for Complex systems) -hankkeille, jossa Rolls Royce kehitetttiin uudenlaisia laivojen komentosilta- ja etäohjausratkaisuja.
Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)
LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
 
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta (LINKKI)

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639