Uusi menetelmä langattomien häiriöiden tunnistamiseen

Tiedonsiirto voi tehdasympäristöissä häiriintyä  haastavien radiosignaalien etenemisolosuhteiden takia. Diplomi-insinööri Marina Eskola väittelee ensi viikolla aiheesta Oulun yliopistossa. Menetelmällä on käyttöä erityisesti langattomissa anturiverkoissa.

Marina Eskolan väitöstyössä tehtiin laajoja mittauksia erilaisissa teollisuusympäristöissä tutkittaessa radiokanavan häiriöiden vaikutusta signaalin etenemiseen. Työssä kehitettiin signaalinanalyysimenetelmiin ja häiriön ilmaisimeen perustuva luokittelija. Sen suorituskykyä testattiin oikeassa teollisuusympäristössä.

Testit osoittivat, että luokittelijalla on hyvä radiohäiriöiden havaintokyky. Häiriöitä aiheuttavat saman lähetyskanavan sekä viereislähetyskanavan häiriöt, ympäristöolosuhteet, kuten metallirakenteet ja raskaat ajoneuvot signaalin häipymisellä sekä sähkö- ja mekaaniset laitteiden aiheutatman kohinan takia.

Luokittelija on osoittautunut myös toteuttamiskelpoiseksi ratkaisuksi langattoman tiedonsiirron ongelmien havaitsemiseen ja tunnistamiseen teollisessa ympäristössä. Menetelmää kehitetään edelleen osaksi kannettavaa, pienikokoista ohjelmistoradio  (Software Defined Radioo, SDR) -pohjaista työkalua.

Eskolan väitöskirjan otsikko on ”Strategy for wireless transmission disturbances detection and identification in industrial wireless sensor networks” eli  strategia langattoman tiedonsiirron häiriöiden havaitsemiseen ja tunnistamiseen teollisissa langattomissa anturiverkoissa. Langattomat anturiratkaisut ovat yleistymässä teollisen internetin ratkaisujen myötä.

LISÄÄ: Väitöskirja (LINKKI, pdf)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!