Traileri: Nokian matkapuhelimien kehityksestä dokumenttielokuva

Elisan viihdekanavalla on tarjolla ”Hyvän viestin tuojat” dokumenttielokuva, joka kertoo suomalaisen matkapuhelinalan askelista 1960-luvulta 1990-luvun alkuvuosiin. Elokuva on julkaistu myös DVD-elokuvana. Katso tästä elokuvan esittelytraileri.

”Hyvän viestin tuojien” (Bearing Good Tidings) käynnistävä voima on ollut Kari Ahola, joka toimi yli kolmekymmentä vuotta Nokian palveluksessa vuoteen 2010 saakka. Dokumenttielokuva valottaa erityisesti Nokian matkapuhelinkehityksen historiaa.

”Minulle syntyi ajatus tuottaa dokumenttielokuva vuosikymmenistä, jolloin matkapuhelinten maailmanvalloitus alkoi. Halusin, että tietoliikennealan konkareiden muistot tallentuvat tuleville polville. Lisäksi löysimme arkistoista hyvää historiallista kuva- ja filmimateriaalia Nokian ja alan kehityksestä”, Ahola sanoo.hyvanviestintuojatdvd

Matkapuhelimet, älypuhelimet ja tabletit ovat olennainen osa tämän päivän elämäämme, mikä ei ollut lainkaan itsestään selvyys kun Suomen Posti- ja lennätin- hallitus (PLH) aloitti Autoradiopuhelin, ARP, -matkapuhelinpalvelun suunnittelun 1960-luvun puolivälissä.

Tuskin kukaan ymmärsi silloin, että tämä päätös johti kansainväliseen matkapuhelinpalvelun vallankumoukseen muuttaen ihmisten elamän. Tämä dokumentaari kertoo suurimmasta vallankumouksesta sitten teollisen vallankumouksen toimialan uranuurtajien kertomana.

Elokuvan on ohjannut Markus Leppälä ja kuvannut Aarne Tapola. Siinä haastatellaan Jorma U. Niemistä, joka oli Mobiran toimitusjohtaja 1970- ja 80-luvuilla, sekä Kari-Pekka Wilskaa, joka toimi Nokian johtajana samoilla vuosikymmeninä sekä Mobiran varatoimitusjohtajana.

Muita alan uranuurtajia dokumentilla ovat Mobiran Jouko Häyrynen Nokia/Turkkablon Pertti Malva, PTH:n Raine Monkkonen ja Nokian teknologiajohtajana toiminut Yrjö Neuvo Aalto yliopistosta. Suomen Telehallinnossa toiminut ja tekstiviestin keksijänä tunnettu Matti Makkonen oli yksi kantavista hahmoista elokuvan käsikirjoitusta laadittaessa.

Dokumenttielokuvan teon aikaan sekä Matti Makkonen että Jorma Nieminen menehtyivät. Koska Matti Makkonen menehtyi syöpään ja sairauden kanssa on taistellut moni muukin läheinen kollega, syntyi ajatus siitä, että elokuvan tuotot ohjattaisiin tieteellisen tutkimuksen hyväksi.

Mukaan miettimään sopivaa yhteiskumppania lähti Nokia Networksin entinen lakiasiainjohtaja, Kirsi Komi, joka on nykyisin Docrates Syöpäsairaalan hallituksen puheenjohtaja. Komi on myös Helsingin yliopiston alumni. Yliopisto ohjaa elokuvan tuotot ja Nokian alumnien ja yhteistyökumppanien jo tekemät lahjoitukset Networks Alumni Fund -rahastoon, joka tukee yliopiston tärkeitä tulevaisuuden aloja ja niiden tutkimusta, opetusta ja opiskelua.

Päivitetty 2.11.2016 traileri-osuudella.

LISÄÄ: Dokumenttielokuva ”Hyvän viestin tuojat” on katsottavissa Elisa Viihteestä (LINKKI) ja myös DVD-versiona Filmihullu-leffakaupasta (LINKKI). Tässä elokuvan videotraileriin (LINKKI). DVD:llä on tekstitykset  suomeksi ja englanniksi. Pituus 28 minuuttia.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016