Tuleeko 5G-verkkoon kytketyistä leivänpaahtimista vaarallisia?

Leivänpaahdin ei tarvitse ensisilmäyksellä lähes lainkaan suojausta, mutta lopulta se voi samalla olla se vaarallisin komponentti tulevaisuuden kytkettyjen IoT-laitteiden viidakossa, kirjoittaa pari viikkoa sitten ilmestyneessä Uusiteknologia-lehdessä tietoturvaratkaisuja kehittävä Jyrki Penttinen. Lehdessä myös laaja raportti tulevaisuuden 5G-verkkojen tietoturvatekniikoista.

Uudenlaisten kodinkoneiden kautta potentiaalinen tietomurtautuja voi Penttisen mukaan päästä kotiverkkoon, ja sitä kautta myös yritysverkkoihin. Kaukaa haettua ei ole hänen mukaansa, että langattomiin lamppuihin istutettavat virukset ja madot voivat aiheuttaa suuriakin tietoturvaongelmia.

Tiedon suojauksen ja sen purkamisen syklit ovat olleet kissa- ja hiirileikkiä jo paljon ennen tietokoneiden tulemista. Nykyisin modernit tietoturvahyökkäykset keskittyvät yhä vahvemmin abstraktitason ohjelmointikielten heikkouksiin. Niitä on haastavaa enää ymmärtää, sillä ohjelmistokehitys ei enää ole fyysisellä tasolla kuten 80-luvulla.

Tulevaisuudessa suojaukseen tarvitaan uusia teoriota – esimerkiksi kvanttitilaskentaan kykeneviin laitteistoihin ja edelleen kehittyviin matematiikan osa-alueisiin, kuten fraktaalimatematiikkaan ja sumeaan logiikkaan. Kenties jokin uusista suojamenetelmistä voi perustua jopa keinoälyyn.

Uudet 5G-verkot tulevat tukemaan myös merkittävästi kasvavaa esineiden Internetin laitekantaa. Tulevia 5G-verkkoja on suunniteltava tätä silmällä pitäen. Työtä tietoturva-asiantuntijoilta ei tule puuttumaan verkkojen ja järjestelmien suojaamisessa.

LISÄÄ: Lue Jyrki Penttisen tietoturva-aiheinen kolumni ja tekniikka-artikkeli 5G-verkkojen tulevista tietoturvaratkaisuista Uusiteknologia 2/2016 -lehdestä (LINKKI, näköislehti, sivut 17 ja 46-49)

Kuva: Shutterstock

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!