Suomalaisinnovaatio Linnan juhlissa

Suurten vientiyritysten lisäksi Linnan juhlissa oli esillä muutakin suomalaista osaamista. Niitä olivat esimerkiksi puukuidusta valmistetut asusteet, joihin olivat pukeutuneet Spinnova-yrityksen toimitusjohtaja Janne Poranen ja puolisonsa Nina Poranen.

Uudenlaista puukuitulankaa kehittänyt Spinnova on VTT:stä liikkeelle lähtenyt yritys. Spinnovan teknologia on edelleen maailmanlaatuisestikin ainoa, jolla voidaan valmistaa lankaa suoraan puukuidusta ilman vaikeita kemiallisia prosessia. Spinnova on valittu Euroopan kahdeksan lupaavimman cleantech-yrityksen joukkoon.

Puukuitulangasta valmistettua kangasta oli nähtävissä ensi kertaa Linnan juhlissa. Spinnovan Janne Porasen frakkiliivi, solmuke ja taskuliina sekä Nina Porasen iltapuvun ruusukkeet olivat valmistettu puukuitulangasta tehdystä kankaasta.

Frakkiliivin, solmukkeen ja taskuliinan on valmistanut Melli EcoDesign ja iltapuvun suunnitellut ja toteuttanut Ateljé Iina. Kaikki asut ja asusteet on suunniteltu ja valmistettu Jyväskylässä paikallisen yritysyhteistyön voimin.

Hyödyntämällä teknologiaa Suomessa vuosittain käytetty puumäärä riittäisi korvaamaan koko maailman puuvillan tuotannon. Teknologia voi mullistaa sekä tekstiili- että metsäteollisuuden ja luoda tulevaisuudessa merkittävää liiketoimintaa. Spinnovan kumppaneihin kuuluu muun muassa itävaltalainen Lenzing AG.

Idea menetelmästä, jossa puukuidut saadaan järjestymään samaan suuntaan mahdollisimman peräkkäin, lähti liikkeelle Spinnovan toisen perustajan Juha Salmelan ajatuksesta yhdistää hämähäkinseitin tekoprosessi ja paperinvalmistus.

Menetelmä kehitettiin alkuaan VTT:llä laboratoriomittakaavaan asti ja sen jälkeen kehitystä on viety eteenpäin Spinnova Oy:ssä. Raaka-aineeksi soveltuvat parhaiten kuusi ja mänty.

Kuva: Janne Poranen

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!