Suomi varautuu liian hitaasti kyberhyökkäyksiin

Kilpailujuoksussa kyberrikollisuutta vastaan suomalaisyritykset ovat varautuneet liian hitaasti kyberhyökkäysten lisääntymiseen ja kehittymiseen nähden. Suuri osa yrityksistä on jättänyt uuden selvityksen mukaan reagointi- ja selviytymiskykynsä hyökkäystilanteessa sattuman varaan.

Helsingin seudun kauppakamarin Yrityksiin kohdistuvat kyberuhat 2016 -tutkimus on jatkoa puolitoista vuotta sitten tehtyyn vastaavaan selvitykseen. Silloin paljastui, että yritykset tunnistavat ja torjuvat kyberhyökkäyksiä hyvin heikosti.

’’On huolestuttavaa, että varautuminen kyberuhkiin ei ole yleistynyt puolentoista vuoden aikana. Vain suuret yritykset ovat parantaneet tietoturvansa tasoa, sanoo asiantuntija’’, DigiCyber-hankkeen projektipäällikkö Panu Vesterinen Helsingin seudun kauppakamarista.

Joka viides yritys ei huomioi toiminnassaan tietoturvaa mitenkään, mikä on avannut valtavan etumatkan kyberrikollisille. Hyökkäykset kuitenkin yleistyvät jatkuvasti eikä yksikään yritys voi olettaa, etteikö hyökkääjä olisi heistä kiinnostunut.

Yrityksistä 75 prosentilla ei ole minkäänlaista suunnitelmaa hyökkäysten varalle. Varautumissuunnitelma on ainoastaan joka kolmannella yrityksistä, joista puolestaan vain kolme prosenttia on kokeillut suunnitelmien toimivuutta harjoittelemalla.

Tutkimuksessa haastateltiin yhteensä 754 yritystä, joista isoja (yli 200 henkeä työllistäviä) on 91 kpl, pk-yrityksiä (5–199 henkeä) 457 kpl ja mikroyrityksiä (1–4) 206 kpl. Selvitys on osa Helsingin seudun kauppakamarin ja Uudenmaan ELY-keskuksen rahoittamaa DigiCyber-hanketta.

Lisää paineita tietoturvan saamiseen kuntoon tulee reilun vuoden päästä voimaan tulevan tietosuoja-asetuksen kautta. Uusi asetus tulee voimaan toukokuussa 2018.

Helsingin seudun kauppakamarin järjestää yhdessä Elisan kanssa 13.12.2016 Yrityksiin kohdistuvien kyberuhkien -tutkimuksen tulosten julkistamisen ja iltapäiväsemiaarin. (LINKKI, ohjelma, pdf)

LISÄÄ: Yrityksiin kohdistuvat kyberuhat 2016 (LINKKI TULOSSA) ja aiempi 2015 tehty selvitys (LINKKI, pdf, 1,7 Mt)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016