Centria saa Kokkolaan Sigfox-anturiverkon

Kokkolaan rakennetaan puhtaasti esineiden internetin tarpeisiin suunnitellun Sigfox-anturiverkko. Uuden verkon takana on Ammattikorkeakoulu Centria, joka tekee IoT-teknologian hyödyntämiseen tarkoitettua tutkimusta. Verkkoa operoi Connected Finland.

Centrian toteuttamassa BILINE-hankkeessa kehitetään turvallisemman työympäristön mahdollistavaa uusinta digiteknologiaa ja ratkaisuja erilaisin kenttäkokein. Hankkeessa suunnitellaan esimerkiksi ketteriä teollisen internetin (IoT) ohjelmistoalustoja ja pilottituotteita, jotka kytkevät kohdealueella liikkuvat ihmiset, laitteet ja koneet sekä niihin liittyvät tietojärjestelmät toisiinsa.

Näiden rakennuspalikoiden päälle on tavoitteena rakentaa työympäristön reaaliaikaista turvallisuuden kokonaiskuvaa, joka lisää mukana olevien yritystoimijoiden kilpailukykyä, kannattavuutta ja mahdollistaa uutta liiketoimintaa sekä uusia kumppanuuksia.

”Kokkolaan asennettu verkkoteknologia mahdollistaa kevyen anturi- ja mittausdatan välittämisen huomattavasti langattomia matkapuhelinverkkoja edullisemmin sekä selkeästi yksinkertaisempien päätelaitteiden kehittämisen”, kertoo BILINE-hankkeen projektipäällikkö, kehittämispäällikkö Sakari Nokela.

Nokelan mukaan Sigfox-antureiden virrankulutus on erittäin alhainen, mikä tarkoittaa tyypillisesti yli kymmenen vuoden akunkestoa jopa pohjoisissa olosuhteissamme.

’’Olemme löytäneet alueen yritysten kanssa kymmeniä olemassa olevia tutkimuskohteita, joissa voimme hyödyntää lisenssivapaita taajuuksia. Tämä kiinnostaa laajasti myös alueen yritystoimijoita’’, Nokela kertoo.

Hankkeessa rakennettavaa anturiverkkoa operoi Connected Finland Oy. Verkko on osa maailmanlaajuista Sigfox-ekosysteemiä, ja Connected Finland toimii sen paikallisena operaattorina yksinoikeudella Suomessa.

Toukokuun 2019 loppuun saakka jatkuva BILINE-hanke on tällä hetkellä Centria-ammattikorkeakoulun suurimpia käynnissä olevia hankkeita, jonka tutkimustehtävien parissa työskentelee jo noin kymmenen asiantuntijaa. Tutkimuskokonaisuuden laajuus on noin 0,853 miljoonaa euroa. Rahoitusta on saatu Keski-Pohjanmaan liitolta.

LISÄÄ: BILINE-ohjelma (LINKKI), Sigfoxin verkon kattavuus Suomessa ja ulkomailla (LINKKI) ja Uusiteknologia 2/2016 -lehden vapaasti luettava artikkeli ”IoT-anturiverkot toimintaan” s. 24-27 (LINKKI) ja viimeisimpiä IoT-anturiverkkouutisia (LINKKI).

KUVA: The Button Corporationin bttn toimii matkapuhelinverkon lisäksi WLAN- ja Sigfox-verkoissa (LINKKI).

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016