Tiedeakatemia palkitsi tutkijoita – jakoi apurahoja

Suomalaisen Tiedeakatemian hallitus jakoi maanantaina Väisälän palkinnot kolmelle huippututkijalle. Heistä Aalto-yliopiston professori Peter Liljerothille nanotieteissä, Turun yliopiston akatemiatutkija Kaisa Matomäelle lukuteoriasta ja Ilmatieteen laitoksen professori Minna Palmrothille avaruustutkimuksesta. Lisäksi akatemia jakoi 1,3 miljoonaa euroa apurahoja 75 eri tutkijalle.

Tiedeakatemian Väisälän palkinnot myönnetään vuosittain aktiivivaiheessa oleville, jo ansioituneille tutkijoille. Palkinnot myöntää Suomalaisen Tiedeakatemian hallitus Väisälän rahastosta matemaattis-luonnontieteellisille aloille. Palkinnot ovat suuruudeltaan 15.000 euroa.

Yksi palkinnon saaneista on nanotieteitä tukija professori Peter Liljeroth (kuvassa), joka valmistui vuonna 202 tohtoriksi Aalto-yliopistosta sähkökemian alalta. Työskenneltyään Hollannissa ja myöhemmin Sveitsissä hän palasi Aalto-yliopistoon fysiikan professoriksi vuonna 2011.

Palkituista akatemiatutkija Kaisa Matomäkeä (kuvassa vasemmalle) pidetään yhtenä parhaimmista nuorista lukuteoreetikoista maailmassa tällä hetkellä. Kaisa Matomäki suoritti maisteriopinnot Turun yliopistossa ja teki lopputyönsä lukuteoriasta vuonna 2005. Hän jatkoi opintojaan Lontoossa, missä väitteli tohtoriksi vuonna 2009. Nyt Matomäki on virkavapaalla Turun yliopiston apulaisprofessorin (tenure track) virasta tehden tutkimustaan Suomen Akatemian akatemiatutkijana.

Kolmas palkituista on tutkimusprofessori Minna Palmroth (kuvassa oikealla) johtaa Ilmatieteen laitoksen avaruustutkimusyksikköä. Palmroth väitteli Helsingin yliopistossa vuonna 2003. Fyysikoksi hän ryhtyi, koska halusi selvittää, miten maailma toimii. Palmrothin ajatusta avaruussään simulaatiomallista pidettiin alkujaan mahdottomana

Tiedeakatemia jakoi maanantain tilaisuudessa myös yli 1,3 miljoonaa euroa apurahoja matemaattis-luonnontieteellisten alojen tutkijoille. Apurahan sai yhteensä 75 tutkijaa.

LISÄÄ: Väisälä-palkitut 2016 (LINKKI) ja apurahan saajat 2016 (LINKKI).

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!