Nokia-osaaminen tuo yrityksiä Suomeen

Microsoftin ja Nokian irtisanomiset ovat luoneet uuden teknologian yrityksille tilaisuuden palkata huippuosaajia ja kokonaisia tiimejä.  Tampereella tilaisuuteen ovat tarttuneet Huawein lisäksi sveitsiläinen elektroniikkatalo u-blox ja kiinalainen PowerVision. Myös Salo, Oulu ja Espoo markkinoivat aluettaan kansainvälisille teknologiayrityksille.

Kun monissa maissa on pulaa it-osaajista, niin esimerkiksi Tampereelta heitä löytyy tällä hetkellä kohtuullisin palkkakustannuksin. ’’Kannattaa toimia nopeasti, sillä Microsoftilta irtisanotuista ammattilaisista syntyi viime vuoden aikana 40 startupia ja tänä vuonna 20 – 30, huomauttaa Microsoftin Tampere Polku -ohjelman johtaja Antero Aalto.

Kaikista ei tule yrittäjiä, joten työmarkkinoilla on kokonaisia valtavan osaavia tiimejä, joilla on vuosikymmenien kansainvälinen kokemus alastaan. Nokialta ja nyt Microsoftilta vapautuneet asiantuntijatiimit ovat erikoistuneet muun muassa. kommunikaatioon, antenneihin, näyttöihin ja edistyneisiin kosketusta hyödyntäviin tuotteisiin.

Teknologia-ala on laajemmin Tampereella murroksessa. Kahden jättiyrityksen sijasta yrityksiä on lukuisilta eri aloilta. Esimerkiksi kiinalainen miehittämättömiä lennokkeja valmistava PowerVision avasi tänä syksynä tutkimus- ja tuotekehitysyksikön kaupunkiin.

Myös teollisen internetin ja autoteollisuusalan yritykset ovat kiinnostuneet Tampereen työvoimatarjonnasta, kertoo Tampereen kaupunkiseudun Tredean kansainvälisten investointien edistämisestä vastaava Oliver Hussey.

Yksi Tampereelle tulleista on myös sveitsiläinen elektroniikkavalmistaja u-blox, joka on avannut kaupunkiin tutkimus- ja tuotekehitysyksikön. Suomen kannalta on tärkeää myös, että varsinkin isot tulijayritykset tekevät avointa ja tiivistä yhteistyötä Tampereen yliopistojen kanssa.

Myös muualla paljon osaajia vapaana

Oulussa tietoliikennejätin leikkaukset käynnistyivät aiemmin, mutta heitä vapautuu Tampereen ja Salon lisäksi laajemminkin pääkaupunkiseudulla. Nokian, Microsoftin ja monen muun yrityksen irtisanomisten myötä markkinoille on tullut korkeasti koulutettua työvoimaa. Heistä moni on jo löytänyt uuden alun yritystoiminnan kautta tai työllistymällä menestyviin espoolaisiin pk- ja kasvuyrityksiin.

’’Irtisanomiset ovat ikävä asia, mutta niistä seuraa usein lopulta paljon hyvää. Meille on syntynyt satoja uusia yrityksiä, joissa innovoidaan uutta puutarhaamme’’, Espoon kaupungin elinkeinojohtaja  Tuula Antola  toteaa.

Antolan vertaus puutarhaan toimii, sillä Espoon Otaniemen, Keilaniemen ja Tapiolan alueella sijaitsee kaupungin mukaan Pohjoismaiden suurin innovaatiokeskittymä Espoo Innovation Garden. Sen sydämessä toimii myös Aalto-yliopiston ja VTT:n tiede- ja tutkimusyhteisö. ’’Alueella toimii jo 5000 tutkijaa, 25 tutkimus- ja kehitysyksikköä ja merkittävä osa Suomen pörssiyrityksistä’’, Antola sanoo.

Salossa ollaan lähdetty myös liikkeelle jo ajoissa. Uusimpana kaupunkiin puuhataan teollisen internetin osaamiskeskittymää Nokia-Microsoftin entisiin tuotanto- ja tutkimustiloihin.

Kuva: Elokuun Tampere Polku Job Fair -tapahtumassa Hannu Sauvala (vasemmalla) kertoi omasta osaamisestaan Evermore Globalin Jean-Paul Ashbylle. Tampereen seudun kehitysyhtiö Tredean Oliver Hussey ja Oula Välipakka (oikealla) esittelivät kaksikon toisilleen tapahtumassa. Kuva: Tredea.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016