VTT 75 vuotta: IoT-suorittimista uusiin materiaaleihin

Valtion teknillisenä tutkimuslaitoksena synnytetty VTT täyttää tänään 75 vuotta. Nykyisin VTT vauhdittaa tutkimupalveluiden lisäksi  uusien kasvuyritysten syntymistä. Yksi niistä on IoT-suoritinta kehittävä Minima Processor.

Teknologian tutkimuskeskus VTT Venturesin spin-off yhtiöt keräsivät viime vuonna yli 18 miljoonan euron pääomasijoitukset. Suurin osa rahoituksesta kerättiin suomalaisilta ja ulkomaisilta pääomasijoitusrahastoilta.

VTT Venturesin osuus yhtiöiden sijoituksista oli noin 3,1 miljoonaa euroa. Viime vuonna VTT Ventures sijoitti neljään uuteen yhtiöön. Yksi niistä oli uudenlaista IoT-suoritinta kehittävä Minima Processor.  Muut olivat Dispelix, Biomensio ja Combinostics.

Uudet yhtiöt aloittivat keskimäärin 1,4 miljoonan euron Seed-rahoituskierroksella. Suurimmat yksittäiset sijoitukset saivat rakenteellista elektroniikka kehittävä Tactotek. Muita olivat Spectral Engines, Dispelix ja Desentum.

Pääomarahoituksen lisäksi Venturesin monet yhtiöt saivat yhteensä 4,1 milj. euroa tukimuotoista rahoitusta EU:n Horisontti 2020 -ohjelman kautta. Vastaavasti Tekesin lainoja myönnettiin yhtiöille yhteensä yli viidellä miljoonalla eurolla

VTT Veturesissa on kaikkiaan 20 spin-off-yritystä sekä noin 350 patenttiperhettä. Yritysten käypä arvo kasvoi vuoden 2016 aikana 55 miljoonasta 111 miljoonaan euroon.

VTT Venturesin omistusosuus kohdeyhtiöistä on keskimäärin 20 prosenttia. Yritykset työllistävät yli 350 työntekijää ja niiden yhteenlaskettu liikevaihto on yli 32 miljoonaa euroa.

Uusien rahoituspanostusten odotetaan kiihdyttämään liikevaihdon ja henkilöstön kasvua yhtiöissä edelleen.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!