Suomalaiskeksintö paljastaa terroristit

VTT:n spinoff-yritys Asqellan uudenlainen terahertsiskanneri tuo turvaa lentoasemille. Aiempiin ratkaisuihin verrattuna järjestelmä on matkustajien osalta lähes huomaamaton. Pienen yksikköön sisältyy kaikki mittaustekniikka.

Loppuvuodesta 2013 toimintansa aloittaneen Asqella Oy:n valmistamat Argon-terahertsi- eli alimillimetrikamerat henkilöskannaukseen turvaavat tulevaisuudessa ilman turvatarkastuspisteen hitautta ja epämukavuutta. Kasvava terrorismin pelko ja lisääntynyt kansalaislevottomuus luovat markkinaa uusille innovatiivisille teknologioille.

Helsinkiläisellä Asqellalla on tuote, joka ”näkee mitä silmä ei näe”. Aloituskuvassa skannerin tuottama kuva henkilöstä, jolla on rintataskussaan ase.

”Viranomaistestit laitteen toimintakyvyn ja käytettävyyden suhteen todistavat laitteen markkinapotentiaalista”, kertoo Asqellan toimitusjohtaja Arttu Luukanen.

Suomalaisratkaisun käyttö ei edellytä erikoisjärjestelyjä henkilöiden poseerauksien suhteen vaan skannattavat kävelevät laitteen ohi – usein itse sitä huomaamatta, että heidät kuvattiin. Skanneriratkaisu ei lähetä mitään, eikä paljasta kuvattavasta anatomisia yksityiskohtia.

Järjestelmä on viritetty etsimään lentoasemien turvatarkastuksen ihmisvirrasta aseita tai räjähteitä. Lentoasemien lisäksi muutkin suuret tapahtumat tarvitsevat turvatarkastuksia. Myös muut sovellukset ovat tulossa.

’’Valmistuslaitokset ovat ottaneet ilolla vastaan uuden teknologian mahdollisuudet varkaudeneston minimoimiseksi laitteella joka ei altista henkilökuntaa säteilylle eikä paljasta liikaa”, sanoo Asqellan Luukanen.

Asqella on VTT-lähtöinen perustajajäseniensä johtama pk-yritys kansainvälisessä omistuksessa tähdäten maailmanlaajuiseen asiakaskuntaan ja merkittävään markkinaosuuteen henkilöskannausmarkkinoilla.

Kuva: Asgellan esittelyvideolta (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016